Kultúra

2015.04.15. 15:36

32 év után lebontották - Új állandó kiállítást rendeznek be a Savaria Múzeumban

Harminckét év után lebontották a Savaria Múzeum állandó kiállítását. Helyére egy modern, a 21. századi igényeknek megfelelő installációt állítanak. A múzeum igazgatója azt reméli, hogy ennek köszönhetően megnő az intézmény látogatószáma.

Médiaközpont

A feketétől a világosszürkéig különböző árnyalatokra festették a Savaria Múzeum új állandó kiállításának helyet adó terem falait. A felújítási munkák nagy része befejeződött, az intézmény munkatársai a napokban a műtárgyak helyét mérik fel. Szembetűnő a változás: olyan modern installáció kerül a korábbi tárlat helyére, amely megfelel a 21. századi igényeknek.

Csapláros Andrea (fotó: Médiaközpont)

A beruházás negyvenmillió forintba kerül. Ennek közel felét az önkormányzat állja, és ugyanekkora összeget nyert a múzeum két pályázaton. Nemcsak kívülről újul meg a kiállítás, hanem tartalmában is bővül. Többek között egy újkőkori forgatható idoltestet is felállítanak, amelyet a gyerekek kedvükre mozgathatnak, öltöztethetnek. Kiemelt eleme lesz a kiállításnak a padlógrafika, amelyen a régi korok útépítési technikáit mutatják be. A nyomvonal egyúttal időszalagként is szolgál majd. Egy-egy helyiség egy-egy korszakot mutat be, a római kortól egészen napjainkig.

A kiállítás várhatóan a nyár közepén nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!