Kultúra

2015.10.06. 10:22

A 61. Országos Független Filmfesztivál legjobb portréfilmje: a szendiszűcs, Szombathelyről

Budapest, Szombathely – Hasít a szendiszűcs-film: alig néhány hete mutatták be, és máris a harmadik rangos elismerést kapta meg Boros Ferenc és Horváth Zoltán dokumentumfilmje. Legújabban a 61. Országos Független Filmfesztivál legjobb portréfilmért járó díját nyerte el.

Ölbei Lívia

Az alkotók „kísérleti portrénak" nevezik azt a különleges dokumentumfilmet, amelyet Szendiszűcs István szombathelyi képzőművészről forgattak. Akárhogy is, a Szendiszűcs-mozi több mint száz nevezett film közül, szakmai előzsűri válogatása után került a független szemle versenyprogramjába, 38 további alkotás közé.

A Magyar Független Film és Video Szövetség által rendezett filmszemlének az idén a budapesti A38 Hajó adott otthont, a zsűri nyolc alkotást jutalmaztak. A hazai filmes szakemberekből álló zsűri elnöke, Pálos György rendező-operatőr a díjátadón kiemelte „az izgalmas alany kiválasztásán túl az anyag kreatív feldolgozását, valamint a hosszan, több éven keresztül tartó alapos filmkészítési folyamatot".

Öröm az A38-on. Horváth Zoltán és Boros Ferenc (Fotó: Czabán György)

A szendiszűcs-filmet legközelebb október 10-én Zalaegerszegen, a Göcsej Filmszemlén, majd rá egy hétre Táplánszentkereszten, a Vas-Film Fesztiválon láthatja a közönség.

61. Országos Független Film Fesztivál zsűrijének tagjai:
Pálos György rendező, operatőr
Szabó Simon színész, rendező
Vincze Teréz filmkritikus

Sugár János képzőművész

Vida Antal halbiológus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!