Kultúra

2015.01.21. 19:27

A 85 éves Pálffy Dezső ma is tele van tervekkel

Szombathely – Megtartották A gyárépítő című, dr. Pálffy Dezső örökségeit bemutató színes, magyar dokumentumfilm díszbemutatóját az Agora – Savaria Moziban.

Unger Tamás

Kozma Gábor, dr. Pálffy Dezső, Horváth Zoltán, Boros Ferenc 
Fotó: Unger Tamás

Fantasztikus vitalitással állt ki a közönség elé a vetítés után a pecöli születésű dr. Pálffy Dezső, aki hosszú pályafutása során forradalmasította a libatenyésztést, elévülhetetlen érdemeket szerzett a sárvári baromfi-feldolgozóüzem kiépítésében. Létrehozta az első szövetkezeti sörgyárat, és ma is tele van tervekkel: cukorgyárat emelne Martfűn. Élőszóban mesélte: 2012-ben levelet írt a Földművelésügyi Minisztériumba, és 40 hektárt ajánlott fel egy cukorgyár építéséhez. A miniszter két országgyűlési képviselőt delegált hozzá később, hogy áll-e még az ajánlata, mert 2017-re megépülhet a gyár. Pálffy Dezső elmondja: az évi 300 ezer tonna cukor importot 100 ezer tonnával csökkentheti csak ez a gyár, és ha kialakul a versenyszellem másokban, és további cukorgyárak épülnek, még tovább lehet csökkenteni.



– Nem kell cukrot külföldről behozni, mi a legjobb minőségű cukorrépát tudjuk termelni. Tüzeli a véremet a gondolat, hogy Magyarország területei kihasználatlanok. A munkát minél előbb meg kell kezdeni – mondta a 85 éves mezőgazdasági mérnök a moziban összegyűlt érdeklődő közönségének. A dr. Pálffy Dezső életét és küzdelmeit mutatja be A gyárépítő című film, amely KORFILM-CINEMART produkció, Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Kozma Gábor készítette. A film az MNVH Elnökségének értékelése alapján a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága jóváhagyásával valósult meg. A mérnököt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a bemutatón személyesen köszöntötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!