Kultúra

2014.11.17. 17:35

A Bakony Néptáncfesztiválról hozott különdíjat az egyetemi Szökős Néptáncegyüttes

Szombathely - Ajkán rendezték meg a XX. Bakony Néptáncfesztivált hazai, valamint erdélyi és szatmári hagyományőrzők részvételével. Vas megyét két együttes is képviselte az eseményen.

A jubiláló Bakony Néptáncfesztiválon részt vevő 12 együttes főleg dunántúli színekben indult, de Budapestről, a Hajdúságból és Erdélyből is érkeztek táncosok. Vas megyét a gencsapáti Ispiláng és  a szombathelyi Szökős együttes képviselte. A fesztivál szakmai mércéje a Kárpát-medence tánchagyományának minél hitelesebb színpadra fogalmazása, vagyis a résztvevőknek mély és alapos folklórismeretről – és persze minél élményszerűbb színpadi előadásmódról kellett tanúbizonyságot tenniük. A szombathelyi Szökős Néptáncegyüttesnek ez kiválóan sikerült, hiszen a négytagú zsűri a Martin György Néptáncszövetség különdíjával jutalmazta a csapat produkcióját. A Szökős táncosai két műsorszámmal léptek közönség elé.


Fotó: NymE SEK

Az „Áll a virgina a tápai Budligyárban” című koreográfia a Csongrád megyei Tápé táncait mutatta be a közönségnek, korabeli tekerőlant-duda kísérettel megidézve a bő száz esztendővel ezelőtti mulatságok hangulatát, melyeket akkoriban a Budligyár nevű kocsmában tartottak Tápén. Az együttes másik produkciója a Sámsoniak című kamaradarab volt, mely néhány jóízű anekdota keretében mutatja be az erdélyi Szilágysámson páros táncait. Molnár Péter és Takács Ádám koreográfiáiból a zsűri kiemelte a táncosok stílusos és ízes előadásmódját, valamint az igényes zenei és koreográfiai megformálást. A fesztivál első díját a győri Rába Néptáncegyüttes nyerte.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!