Kultúra

2015.10.09. 16:29

A gésák ruhája - Tematikus napot tartanak

Szombathely – A felkelő nap országának kultúráját hozza el a Magyar-Japán Baráti Társaság. A tematikus napon kimonót is ölthetünk.

Kovács Ágnes

Sugimori Eriko, Schmitt Csilla és Yamashita Hiromi kimonóban Fotó: Unger Tamás


Ritkán fordul elő, hogy egy belvárosi kávéházban ünnepi kimonóban sétál be egy vendég. Nem filmet forgattak, csupán e cikk kedvéért választott Yamashita Hiromi ilyen gyönyörű viseletet. Ünnepi kék ruhájához arany obit kötött. Ez a derékpánt négy méternyi kelméből készült. Az öltözködés fortélyait bárki megcsodálhatja. Szombaton délután két órától a Savaria Filmszínházban Japán Nap lesz. Hiromival is találkozhatnak. (Részletek a 2. oldalon)

A szervezők azt remélik, minél szélesebb körben sikerül megismertetni ennek az ősi kultúrának zenei gyökereit. A Magyar-Japán Baráti Társaság elnökétől, Schmitt Csillától megtudtuk, a rendezvény egyik legérdekesebb eseménye az lesz, amikor Yamashita Hiromi részletes magyarázattal ismerteti a kimonó felöltésének szabályait. A japán stylist a világ több országában járt már, különböző rendezvényeken, bemutatókon dolgozott tanácsadóként, gyakran fordul elő, hogy színházi előadások, operák próbáin nyújt segítséget, hiszen mindent tud a csodálatos ruhadarab történetéről. Ő maga szívesen hord kimonót, kedvünkért egy borostyánlevéllel díszített kéket öltött fel. A hátán viselt kétrétegű taikot percek alatt köti meg, ígéri az érdeklődőknek is megmutatja majd. A rendezvényt szombaton délután nyitják meg a Savaria Moziban, zenél a Shamisen és az Ataru, készíthetnek origamit és japán frizurát is, a kimonót pedig bárki magára öltheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!