Kultúra

2017.04.10. 17:15

Márkus Tibort és Tímár Pétert is kitüntették a Magyar Jazz Ünnepén

A Magyar Jazz Ünnepén adták át a Magyar Jazz Szövetség rangos szakmai díjait. A szombathelyi születésű Erkel-díjas jazz-zongorista, Márkus Tibor Gonda János-díjban részesült. A JazzMecénás díj idei kitüntetettje: a Lamantin-alapító Tímár Péter. Kell-e mondani, hogy Márkus Tibornak sok köze van a szombathelyi Lamantinhoz is?

Vas Népe-információ

A Magyar Jazz Szövetség közgyűlésén döntött az idei szakmai díjak odaítéléséről. A döntés értelmében 2017-ben a Szabó Gábor-díjat Balázs Elemér jazzdobos, zeneszerző, a Pernye András-díjat Márton Attila, a JazzMa.hu oldal munkatársa, a Gonda János-díjat pedig Babos Gyula Liszt Ferenc-díjas jazzgitáros és Márkus Tibor Erkel Ferenc-díjas jazz-zongorista, a Magyar Jazz Szövetség egykori elnöke (a Zeneakadémia jazz tanszékének oktatói) kapták. Az elismeréseket a Magyar Jazz Ünnepe rendezvénysorozat keretében adták át a hétvégén a Budapest Jazz Clubban.

A város a kultúra napján ismerte el a friss Jazz Mecénás díjas dr. Tímár Péter intenzív kultúratámogató tevékenységét
Fotó: VN archív

A Magyar Jazz Szövetség vezetősége 2015-ben megalapította a Jazz Mecénás díjat. A díjat a Magyar Jazz Szövetség vezetősége azzal a szándékkal hozta létre, hogy intézményes formában is kifejezhesse háláját és elismerését azon személyeknek, akik a jazzművészet értékét, szépségét felismerve - és mindenekelőtt ebből a felismerésből kiindulva - önkéntes erőfeszítéseikkel jelentős támogatáshoz segítették a hazai jazzéletet, így a lehetőségek megteremtésével hozzájárultak a magyar jazzművészet színvonalának emelkedéséhez, a magyar zenei élet gazdagításához és nemzetközi elismertségéhez . Mindezek fényében az idei Jazz Mecénás díjat dr. Tímár Péternek ítélte oda a szövetség vezetősége. Dr. Tímár Péter 2000-ben Szombathelyen létrehozta az Improvizatív Zeneműhely Egyesületet, és ezzel egy időben megszervezte a Lamantin Nemzetközi Jazz Fesztivált, amely ma már nemzetközileg jegyzett esemény: évről évre igazi jazzünnep Szombathelyen.

A fesztiválhoz 2003-ban csatlakozott a Lamantin Jazz Tábor - Márkus Tibor művészeti vezetésével. A tábor Magyarország legnagyobb ilyen jellegű kezdeményezése. A fesztivál évente mintegy 2 ezer látogatót vonz a vasi megyeszékhelyre. A fellépő világhírű művészek a tábor lakóinak mesterkurzust tartanak. A tábor évente mintegy 140 hallgatót számlál. Vannak köztük amatőr és gyakorló muzsikusok, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakára jelentkező hallgatók és szakmai továbbképzésüket végző zenetanárok egyaránt. Az Improvizatív Zeneműhely Egyesület mindemellett rendszeresen koncertekkel jelentkező jazzklubot működtet Szombathelyen (a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában).

Az Erkel- és Gonda János-díjas Márkus Tibor a Műpában
Fotó: Pályi Zsófia

Márkus Tibort így jellemzi a MÜPA márciusi műsorfüzetében Turi Gábor: "A zenepedagógus, pianista, szakíró, komponista, zenekarvezető, kultúrmisszionárius, fesztiválszervező Márkus Tibor ugyan egy személy, mégis gyakran támad az az érzésünk, hogy egy egész intézménnyel van dolgunk. Fáradhatatlanul tanítja és népszerűsíti a jazzt: nemcsak az erre szakosodott zongoristákat oktatja évtizedek óta, hanem minden nyitott és érdeklődő zenehallgató számára van érdemi mondandója a százéves műfajról."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!