Kultúra

2014.11.26. 11:35

A „széttépett esztendők” tárlatának megnyitóját irodalmi est kíséri

Szombathely - Kelemen Zoltán és Varga Richárd Szállj, költemény című előadóestje december 3-án 18 órakor kezdődik Bernstein Béla Kulturális Központban. Előtte kiállítás nyílik Széttépett esztendők címmel.

Ölbei Lívia

Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színművésze – akinek a szó mély értelmében kortárs verseit, prózai műveit is egyre többen ismerik – és Varga Richárd dalszerző, gitáros, énekes nem először lép együtt színpadra. Ezúttal elsősorban a magyar líra klasszikussá vált műveiből nyújtanak át egy csokorra valót a közönségnek „Szállj költemény" címmel, de repertoárjukon parafrázisok és a világirodalom nagyjainak alkotásai is szerepelnek. Ahogy az ajánló mondja: „A versek intim, bensőséges, egyszerű és emberközeli tolmácsolása különleges hangulatot kölcsönöz a mintegy 75 perces irodalmi estnek." Előtte, 17 órakor kiállítás nyílik a Bernstein Béla Kulturális Központ emeleti dísztermében, „Széttépett esztendők" (1938 – 1944) címmel. Ez lesz a Magyar Holokauszt Emlékév szombathelyi záróeseménye.

Varga Richárd dalszerző, gitáros, énekes és Kelemen Zoltán színművész – nem először együtt. Fotó: Archív

A holokauszt budapesti megéléstörténetét bemutató kiállítást elsőként a fővárosi levéltárban láthatta a közönség: „Deportáló vagonok, haláltáborok, gázkamrák, tömeggyilkosságok, gátlástalan kegyetlenségek képeit idézi fel a holokauszt említése. Milyen kapcsolatban állt mindezzel annak az 1938/39-es tanévben érettségizett budapesti gimnáziumi osztálynak a tablóképe, amelyen a zsidó diákokat az osztálykép alsó sorában különítették el, és társaiktól eltérően nem szerepelhettek nemzeti viseletben? Mit érezhetett az I. világháború frontját megjárt, 1937-ből származó fotón egyenruhájában büszkén feszítő tartalékos hadnagy, amikor 1941-ben az illetékes parancsnokság egy „fecnin" értesítette, hogy munkaszolgálatosként a jövőben egyenruhát nem viselhet és rendfokozatát még „volt" jelzővel sem használhatja?" Ezekre és számos hasonló kérdésre vonatkozó, eddig jobbára rejtve maradt forrásokat tár a nyilvánosság elé a kiállítás, zömmel az utóbbi években összegyűjtött személyes, valamint a kirekesztés és üldözés mindennapi rutinja során keletkezett hivatali iratok felhasználásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!