Kultúra

2017.06.17. 09:20

A közösségi színházé lesz a jövő

Vasvár - Paradigmaváltás van készülőben a három évtizedes múltra visszatekintő színifesztiválon. Professzionális teátrumok érdeklődnek a találkozó iránt a világ több színiműhelyéből.

Pogács Mónika

Az előadások élvezhetősége érdekében az intézménynek meg kell teremtenie a 21. századi okos világ segítségével a helyben tolmácsolás technikai és humán feltételeit. Idén azonban még marad a színház egyetemes nyelve: A közönség érzékenységére bízzák a szervezők, mit és mennyit értenek majd a külföldi előadásokból.

A Nemzetközi Színjátszó Találkozónak a Nagy Gáspár Kulturális Központ ad helyet csütörtöktől vasárnapig. A fesztivál leginkább különlegesnek ígérkező külföldi előadása Georgiából érkezik.

Shakespeare Macbethjét a Georgian Experimental Theatre Everywhere jegyzi és hozza. A teátrum az orosz totális színház stílusában játszik. Színészei egyfajta érzelmi memóriára támaszkodnak, játék közben felidézik azokat az érzelmeket, élményeket, amelyeket ők már valaha átéltek. A "színjáték" eszerint nem akkor kezdődik, amikor a színész fellép a színpadra. Ezzel csupán folytatódik a korábbi élménymozzanatok sora. Ezt a befogadói élményt ígéri a színház a Macbethtel.

- Két éve Indiából, Ghánából és Georgiából is megkeresték az intézményt a Nemzetközi Színjátszó Fesztivál kapcsán - mondta Gergye Rezső szervező, a kulturális központ igazgatója.

A Magyar Színjátékos Szövetség honlapján látták meg a társulatok a felhívást. Végül a Georgia-beliek meghívása vált most időszerűvé. Ők voltak a legkitartóbban a kapcsolattartásban.

- A színházhoz az orosz játékstílus áll a legközelebb. Új utakat keresnek, totális színházat játszanak, kísérleteznek. Előadásaikkal a nézőt a lábujjától a feje tetejéig, minden zsigerében igénybe veszik - mondta a szervező a kezdetekről.

Fordítás tehát idén nem lesz. A gesztusoknak, a hangsúlyoknak, az érzelmeknek, a látványnak önmagáért kell beszélnie. Segíthet ebben Shakespeare egyetemessége, bár egy Rómeó és Júlia története sokkal közismertebb, mint Macbethé. Néhány információt azonban magyarul és írásban a nézők kézhez kapnak. A darab során aztán mindenki magának fordít, látvány, impulzus, benyomás alapján.

- Rengeteg adminisztráció előzte meg a csoport érkezését. De a repülőjegyeket megváltották, biztosnak látszik az érkezés, még a tipli helye is, ami a díszleteket tartja majd - avatott be Gergye Rezső a szervezés részleteibe.

A díszlet meghökkentő. Az előzetesen küldött videókból látható egy pókhálószerű képződmény, amely a teljes színpadi tér fölé feszül. Macbeth itt hajtja végre hatalom-akarásából gyökerező rémtetteit. Alul fából készült székek erdeje arra vár, hogy sámlivá vagy trónná legyen.

- Fantasztikus élmény. Bátran tudom ajánlani a tapasztalt színháznézőnek és a kezdő előadáslátogatóknak egyaránt - tette hozzá a színházi rendezésben is járatos igazgató, aki azt mesélte a teátrumról még: Mintegy hat éve végzett az ottani színiegyetemen a társulat. Együtt maradtak. Fiatal művészgenerációként, ahogy a nevükben is ott van, mindenhol színházat csinálnak.

Ha ugyanis a néző nem jön be a teátrumba, a színház megy ki hozzá bárhova: Lepusztult csarnokokba, gyárakba, iskolákba vagy a világ bármely tájára. Ezért különleges a díszlet is. Sok múlik rajta. Színházi tér illúzióját kell megteremtenie a játékhoz. Egy egész napra van szükség a felépítéséhez. A világosításra és a hangtechnikára is nagy hangsúlyt helyeznek.

- Új színházi irányzatot képviselnek a Fekete-tenger menti állam művészei. Azt, hogy ne legyen fal néző és játszó között. Váljon közösségivé a színház. Mindennek a lényege ez - mondta még Gergye Rezső, aki hozzátette: Vasváron pénteken este kilenctől, Körmenden szombaton este tíztől látható majd a georgiabeliek "Macbeth"-je.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!