Kultúra

2017.04.04. 16:20

Alsóőr lelkes kutatójára, gyűjtőjére, Dr. Seper Károlyra emlékezett a Vas Népe 1987-ben

Alsóőr - Szomorú hírt kapott a Vas Népe szerkesztősége az őrvidéki, burgenlandi magyaroktól 1987-ben: március 28-án, hetvenhat éves korában meghalt, dr. Seper Károly, Alsóőr lelkes kutatója, emlékeinek szorgalmas gyűjtője, nyugalmazott jogtanácsos.

Kelemen Attila

Seper Károly egyik alapítója volt a Burgenlandi Magyar Kulturális Egyesületnek, s a kancelláriában az ausztriai magyarokat képviselő Nemzetiségi Tanácsba is beválasztották. Élete nagy műve az a kis múzeum, amely az őrvidék tárgyi emlékeiből őrizte a legfontosabbakat, s amelyről nemcsak Burgenlandban tudtak, hanem egyre többen keresték fel az anyaországból is. Harminc éve a Magyar Televízió műsort is készített, melyben még láthatták Seper Károlyt, a múzeumteremőrt, aki boldogan mutatta be gazdag gyűjteményét.

Kisnemesi határőr család sarjának vallotta magát. Szenvedélyesen mély volt magyarságtudata, akár azé a kis csoporté, amely évtizedek óta következetesen munkálkodott identitásáért, az anyanyelv ápolásáért, nemzetiségi jogaik gyakorlásáért. A burgenlandi magyarok büszkék arra, hogy őseik a honfoglalás idején kerültek az őrvidékre, hogy leszármazottaik azoknak a hajdani határőrzőknek, akiket az Árpád-házi királyok kiváltságokkal ruháztak fel, Károly Róberttől pedig nemesi jogot kaptak. S egy kicsit arra is büszkék, ami a nyolcvanas évek közepén történt az anyaországban. Ez pedig azért nagyon fontos, mert volt egy időszak, amikor odaát sem becsülték őket kellően, s tőlünk is "vasfüggöny" zárta el őket.

A Vas Népe archív felvétele 1985-ben készült az úgynevezett tiszta szobában, a gyűjtő Seper Károly múzeumában
Fotó: VN-archív

Dr. Seper Károly abból a színmagyar faluból indult el valaha, amelynek tizenkétezer kötetes könyvtára, magyar nyelvű iskolája van, s az emberek többsége ma is anyanyelven, tehát magyarul beszél. A gimnázium elvégzése után Bécsben, Berlinben, Münchenben tanult, miközben munkát vállalat, hogy előteremtse a tanuláshoz szükséges költségeket.

Öt évi katonáskodás, illetve hadifogság után a jogtudományból doktorált s egy biztosítótársaság jogtanácsosaként élte le az életét. Nyugállományba vonulásakor visszatért falujába s élete végéig segítette a magyar kulturális munkát, aktívan részt vett az említett testületekben, s áldozatkészen vállalta a múlt emlékeinek gyűjtését.

Hosszúra nyúlt beszélgetések során ismerhettük meg őt, s tudtunk meg egyre többet életéről. Annyi időt mindig szánt ránk, hogy átballagtunk abba a régi parasztházba, amely a helytörténeti gyűjteménynek adott helyet. A helytörténeti gyűjtemény elsősorban az Őrség felső vidékét, illetve annak tárgyi emlékeit mutatta be, de megtalálható volt benne számos olyan használati eszköz, szerszám s egyéb rekvizitum, amely általában őrzi a paraszti világ emlékeit.

Egy kicsit a monarchia is újjáéledt, Ferenc József hatvannyolc éves császárságának emléktöredékeiből is ízelítőt adott, ám összességében a magyar múlt ábrázolása, annak megőrzése volt a gyűjtemény. A parasztcsalád fészke; a tiszta szoba, a konyha, a kamra minden tartozékával együtt láttatta magát.

Nézelődés közben Seper Károly kézbe vett egy-egy tárgyat, szerszámot, s megkérdezte: "Mit tesz ez neked?" Vagyis, hogy felismerjük-e? Örült, ha meg tudtuk nevezni az ösztökét (vagy esztekét), a kévehányó favillát, a kézzel hajtott gabonarostát, a "szájas" nevű, cserépből készített ivó alkalmatosságot vagy a bugyogakorsót.

"Mit tesz ez neked?" Károly bácsi szavai belehullottak az időtlenségbe. Az utódokra hagyott örökség szinte felbecsülhetetlen. A gyászjelentés utolsó sorai ezek: "Adja Isten, hogy szenvedélyes szeretettel végzett munkájának folytatói akadjanak!"

Őszinte, tiszta szívből ezt kívánta a Vas Népe szerkesztősége is 1987-ben: a fogyó burgenlandi magyarság számára legyen példa ennek a tiszta szívű embernek az élete.

Mint azoké is, akik az utóbbi években oly hirtelen távoztak közülünk: Moór János, Tölly Ernő és a többiek, az őket követő fiatalabb nemzedék becsülje meg örökségüket s vegye át tőlük továbbgondozásra.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!