Kultúra

2015.04.08. 12:59

A medveünnep találkozása a költészet napjával

Táplánszentkereszt – A Jókai művelődési ház körül megterem a medvehagyma, így hát meg kellett teremteni a tápláni medvehagyma-virágzás ünnepét. Ez az ünnep az idén összetalálkozik a költészet napjával: ilyen az igazi Medvetánc.

Szendi Péter

Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a költészet napját. (Ezen a napon született, csak 5 évvel korábban, Márai Sándor is. Úgyhogy kerek évfordulókra emlékezünk: Márai 1900-ban, József Attila 1905-ben jött a világra.)

A táplánszentkereszti Jókai művelődési ház és a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Közhasznú Egyesület összeköti a medvehagyma-virágzás ünnepét a költészet napjával. Egy fehérben pompázó medvehagyma-mezőnél nincs költőibb látvány.

Medvehagyma-virágzás Táplánszentkereszten. A medvehagymának sokféle gyógyhatása van. Fotó: Szendi Péter

Szombaton délelőtt 10 órakor kiállítás nyílik a Jókai művelődési házban. A művelődési ház mellett, a parkban szintén 10-kor kezdődik a program: kinyit a játszóház, különféle kézműves-foglalkozások (festés, gyöngyfűzés, gombfoci) közül választhatnak a gyerekek. Közben pedig: medvehagymás étkek kóstolója, amíg a készlet tart.

Délután 2 órakor kezdődik a költészet napjának megünneplése, bizonyos Medvehagyma Medve társaságában, akivel fotózkodni is lehet. (Nem, nem róla szól József Attila verse, a Medvetánc. Bár, sose lehessen tudni.)

József Attila költészetéről Láng Gusztáv irodalomtörténész, kritikus tart előadást. A táplánszentkereszti olvasókör nyilvános üléséhez bárki csatlakozhat.

Szombaton délután 4-kor az is kiderül, hogy a medvehagymás finomságok idei versenyében ki és mivel viszi el a pálmát. 16.15-kor Kátai Zoltán énekmondó lép színre, aztán a helybeli Tavaszi Szél citerazenekar következik (16.45-kor). a produkciók sorát a Háncs néptánccsoport előadása zárja, 17.15-től.

Addig is, dúdoljuk a Medvetáncot, hogy gyorsabban teljen az idő: „Fürtös, láncos, táncos, nyalka, / aj de szép a kerek talpa! / Hova vánszorogsz vele? / Fordulj a szép lány fele! / Brumma, brumma, brummadza. / Híres, drága bunda rajtam, / húsz körömmel magam varrtam. / Nyusztból, nyestből, mókusból, / kutyából meg farkasból. / Brumma, brumma, brummadza. (...)"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!