Kultúra

2017.02.16. 09:55

A mi kis falunk: Mi hiányzik vajon?

Talán túl magasra (vagy nagyon „máshova”) tették a mércét A mi kis falunk sorozat készítői, amikor címet választottak. A mi kis falunk Az én kis falumtól messze van. De akkor mihez van közel?

Ölbei Lívia

Az első visszajelzések szerint a nézettségi versenyben rendkívül jól teljesít az RTL vadonatúj vígjátéksorozata, A mi kis falunk, amely kilép a városias enteriőrök meg a klinikák belvilágából, és egy festői kis falu, bizonyos Pajkaszeg mulatságosnak gondolt mindennapjait tárja a közönség elé: a polgármesteri hivatal, a kocsma és a templom szentháromságában. Plusz a horgásztó. (A kulisszákat Pilisszentlélek adta kölcsön.) A forgatókönyvíró Kormos Anett és a rendező Kapitány Iván, a színésznévsor pedig – Csuja Imrétől Reviczky Gáboron át Szabó Győzőig és Udvaros Dorottyáig – fél siker. Mi hiányzik akkor? Talán valami élet; az érzés, hogy „ezek itt mi vagyunk”. Talán valami rendes (vígjátéki) dramaturgia. De a leginkább valami finomság, szeretnivalóság és emberség, a humor csillogása (úgy látszik, „a csehektől” ezt nem lehet megtanulni, úgyhogy marad a címbeli utalás).

Aki autót szerel (mint Gyuri: Lengyel Tamás), annak az arca legyen álltól homlokig olajos, különben nem nevetnénk. Nyilván. Azt viszont öröm nézni, ahogyan Udvaros Dorottya képes ellendíva lenni (a falu köztiszteletben álló tanárnője, összeszorított száj, szemüveg, otthonka, hátrasimított haj). A második epizód csúcspontja az volt, amikor Szabó Győző (Stoki, a rendőr) folyékonyan megszólalt törökül. Abszurd komolyan, jó! A drogszálat hagyjuk. A blomba-bomba félreértést is. Üdvözlet viszont a kamionsofőrt játszó Slavko Sobinnak. Ami pedig az árok szélén lábukat lógázó szerencsétlen közmunkásokat illeti: kellett volna leckét venni Háy Jánostól, vagy legalább elolvasni A Herner Ferike faterját. Talán még nem is késő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!