Kultúra

2017.01.22. 16:38

A mozi szervezője kapott díszoklevelet – Megünnepelték a magyar kultúra napját Szentgotthárdon

Szentgotthárd – A nemzetiségi kultúra ápolásáról is szó volt a szentgotthárdi ünnepségen és Sebestyén Dénes kapta idén a polgármesteri díszoklevelet a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Bakos Ágnes

– Az ember, ha a himnuszt hallja, akár versben, akar énekelve, összeszorul a szíve – kezdte ünnepi beszédét Labritz Béla, Szentgotthárd alpolgármestere.

– Január 22-e, a magyar kultúra napja kincs, amely megkülönböztet más népektől. A fennmaradás igazolása a magyar kultúra, amely nemesedett, és megtartotta a magyar nemzetet, s a legfontosabbat, az anyanyelvet – méltatta az ünnepet a szónok.

Beszélt a jövőről is: arról, hogy tovább kell adni a magyar kultúra értékes mintáját a fiataloknak, és nem csak ilyenkor, a magyar kultúra napja idején, hanem egész évben. Mint mondta, a szentgotthárdi intézmények erkölcsi és anyagi támogatása jól jelzi, hogy az önkormányzatnak fontos a kultúra. A civil alap nagy részét kulturális szervezetek és programok támogatására fordítják Szentgotthárdon.

Tavaly nagyon sok neves vendéget láttak vendégül a szentgotthárdi rendezvények, ez pedig azt bizonyítja, hogy „nem kell elmenni a városból a kultúráért”. Az alpolgármester azt ígérte, idén is lesz folytatása nívós gotthárdi programoknak.

Külön kiemelte a nemzetiségi kultúra ápolását, amely hangsúlyos itt, a hármas határ városában – külön köszöntötte a magyar kultúra napján tartott ünnepségen Kissné Köles Erikát, szlovén nemzetiségi szószólót.

– Többek, jobbak leszünk a szlovén és az osztrák kultúra ápolásától – fogalmazta meg Labritz Béla.

Megköszönte a pedagógusok, könyvtárosok, múzeumi dolgozók és a civil közösségek kultúraápoló munkáját, s azt kívánta, legyen erejük és kitartásuk ehhez a jövőben is.

A kulturális élet területén végzett munkájáért idén Sebestyén Dénes, a szentgotthárdi Csákányi László Filmszínház szervezője vehette át Huszár Gábor polgármester díszoklevelét.

Az ünnepen műsort adtak a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói, valamint Szentgotthárd Város Vegyeskara. A Himnuszt Császár Kristóftól hallhatták az ünneplők a moziban tartott programon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!