Kultúra

2017.05.14. 14:00

A tökéletes gyilkos hazatért: filmbemutató a Pacskovszky testvérekkel

Pacskovszky József és Pacskovszky Zsolt is eljött A tökéletes gyilkos című új magyar játékfilm celli bemutatójára. Együtt dolgoztak, hazajöttek.

Vas Népe

Akikre büszkék vagyunk: Pacskovszky József filmrendező, forgatókönyvíró és Pacskovszky Zsolt író, műfordító arcképe is ott van abban a képzeletbeli albumban, amely a Celldömölkről, Kemenesaljáról elszármazott művészek, alkotók fotográfiáit őrzi. Mintha a város, a táj is több volna általuk, a bővülő életművük által. Ráadásul mindketten feldolgoztak már - ki-ki a saját területén, műfajában - olyan témát, amely így vagy úgy kötődik a szűkebb hazához. Pacskovszky József A mi szerelmünk című filmjében családi történetre alapoz, Pacskovszky Zsolt pedig a Szabadesés című érzékeny ifjúsági regényben rögzíti kamaszkora városának kulisszáit (amelyek a beavatottak számára azonnal és egyértelműen fölismerhetők).

Pacskovszky József filmrendező-forgatókönyvíró

Film nincs írás nélkül, az írás pedig gyakran él filmes eszközökkel . Így vagy úgy: a Pacskovszky testvérek két évvel ezelőtt közösen jegyzett krimivel álltak elő: Nő kutyával és holddal. Mert: Magányos nő kutyával és holddal - ezt a címet adja képének Alan Hunter, aki a huszonéves Emmát lopva lefényképezi egy zord skóciai szigeten. A magyar rendőrnő és a skót fotós hamar megtalálja a közös hangot, mégis tíz év telik el, mire ismét találkoznak. Emma főnöke parancsára a magyar rendőrség képviseletében vesz részt egy londoni bűnmegelőzési konferencián, de amint Alan meghívja magához, tüstént otthagy mindent, és Edinburgh-ba indul. A nőt a fotós gyertyafényes vacsorával várja, ám egy váratlan telefonhívás elszólítja, és Emma magára marad a tengerparti nyaralóban. S hiába várja Alant vissza. Egy értékelés szerint a Pacskovszky fivérek bemutatkozó regénye rózsaszín felhős romantikus történetként indul, ám a komor hangulat, a baljós előjelek, a szereplők rejtett szennyes szándékai hamar kizökkentik az olvasót a komfortzónájából. A krimi, noir és thriller elemek alkalmazásával a regény igazi műfaji bravúr, hiánypótló a hazai szórakoztató irodalomban . Most pedig itt a közös film , A tökéletes Gyilkos. Rendezője: Pacskovszky József. A forgatókönyv ismét csak közös munka. A celli bemutatóra eljöttek régi barátok, hajdani osztálytársak, tanárok, osztályfőnökök a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár tetején üzemelő artmoziba.

Pacskovszky Zsolt író
Fotók: Gyuricza Imre

Izgalom, autós üldözés, kommandósok, tűzpárbaj és rejtélyek. A tökéletes gyilkost nehéz leleplezni, de azt megengedik a szerzők, hogy legyenek tippjeink. Tessék megnézni a filmet - és tippelni, gondolkodni, körmöt rágni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!