Kultúra

2016.10.07. 08:38

A Rambo-vers élni segít - Próbálja ki, nézze meg a videókat!

Szombathely - Nagyszámú érdeklődő jött el a Berzsenyi könyvtárba dr. Fűzfa Balázs „A Rambo-vers mint műfaj” című előadására.

Civil Tudósítónktól

Bevezetőjében a tanár úr beszélt arról, hogy még az irodalommal foglalkozók is nehezen tudják meghatározni a Rambo-versek műfaját, amelyek a múlt években „befurakodtak a hétköznapjainkba”. Fiatal alkotóik ismert és sikeres hollywoodi filmjelenetekhez magyar költők verseit szinkronhangként vágják alá, kiváló színészeink előadásában.A legelső Rambo-verset a szegedi egyetem egyik vállalkozó kedvű diákja dolgozatként készítette, mintegy provokatív módon megcélozva tanárát, vajon mit szól hozzá: Nagy László „Ki viszi át a szerelmet” című verse Gáti Oszkár előadásában szinkronhangként szólal meg Sylvester Stallone filmjében, azóta is nagy sikerrel.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén


Az irodalomtörténész szerint a Rambo-vers elsősorban azt a célt szolgálja, hogy kimozdítson bennünket a megszokottságból, a hétköznapokból, hogy megnevettessen és újra megtanítson játszani, kreativitást mutasson. Nem mindegyik törekszik arra, hogy mély filozófiai tartalommal visszavezessen bennünket az irodalmi művekhez, a filmekhez, a zenéhez, mégis kellemes, magas szintű szórakozási lehetőség, de ahhoz, hogy jól működjék, ismerni kell az eredeti verset, filmet.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén



Fűzfa Balázs úgy gondolja, a Rambo-vers a posztmodern költészet egyik diákos, humoros oldalága, napjaink kultúrájának zsenge hajtása, amely nem biztos, hogy évtizedekig megmarad, de gondolkodásra serkent, új nézőpontokat mutat számunkra.



Nem üres szórakoztatás, nem üres poénok – hangsúlyozta; ahhoz hogy megértsük ezeket a verseket, tisztában kell lennünk a kultúra bizonyos elemeivel, versekkel, zenével, filmekkel és talán segít jobban megismerni a világot, amelyben élünk. Ironikusan, groteszk módon rólunk szólnak, magunkra ismerünk benne akár nevetésben, akár sírásban, vagy bármilyen gesztusban, így a Rambo-vers segít kicsit élni is.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén



Az irodalomtörténész szerint diákok, felnőttek egyaránt kedvelik ezt a műfajt, ő maga is nagyon szívesen hallgatja minden alkalommal a legújabb verseket, mert mint mondta, határtalan eredetiség nyilvánul meg ezekben a játékokban, kis filmjelenetekben, és ezt bizonyítandó, videókat is vetített.



Közben elmondta, hogy a Rambo-versek készítésének három fajtája van: a vágatlan fajtánál az eredeti videó a hangsúlyosabb, a vágottnál szinkronba hozzák a verset a szájmozgással és van olyan videó, amelyik az előadóhoz igazodik.

 

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén



Nagy tetszéssel nézte és hallgatta a közönség az ismert és kedvelt magyar versek rambósított változatát, egyebek között Al Pacino és Samuel L. Jackson szereplésével.

 



Előadása végén az irodalmár arra buzdította az érdeklődőket, hogy bátran nyúljanak a számítógéphez, okostelefonhoz, és készítsenek saját maguknak is Rambo-verset, akár egy családi videóhoz is.

 

 

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!