Kultúra

2016.11.03. 19:35

A Rumi Rajki Műpártoló Kör születésnapja alkalmából kiállítás nyílt a képtárban

Szombathely- A Rumi Rajki Műpártoló Kör a város kulturális életének megkerülhetetlen tényezője, hangzott el többször a civil szervezet legújabb születésnapi kiállításának megnyitóján, tegnap este a Szombathelyi Képtárban.

Ölbei Lívia

Hass, alkoss, gyarapíts! Ennek a reformkori Kölcsey-gondolatnak a jegyében hozta létre a Rumi Rajki Műpártoló Kört 1991 tavaszán néhány képzőművész - Kiss Sándor, Lesenyei Márta, Tornay E. András, Tóth Emőke, Marosfalvi Antal - és művészetpártoló polgár: köztük Rajki Gyula, Rajki Gyuláné, Horváth Péter, Heckenast János. A jubileumi tárlatot - öt év múltán ismét - a közönség figyelmébe ajánló Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőjében hangsúlyozta: a rendszerváltozás lelkesedésében sok civil szervezet alakult, de kevésről mondható el, hogy 25 év elteltével is sikeresen működik. A Rumi Rajki Műpártoló Kör tehát a kivételek közé tartozik. A kör alapítótagja, 1998 óta elnöke, a nemrégiben Rauscher Miksa-díjjal kitüntetett Balogh Péter építész emlékeztetett arra, hogy a kör hármas célkitűzéssel jött létre: felkutatni, visszahozni a feledésből nemcsak Rumi Rajki István, hanem más, méltatlanul mellőzött vasi művészek életművét is, valamint segíteni a kortárs alkotók pályájának kibontakozását.


A jubileumi tárlat a kör sokrétű tevékenységét dokumentálja Fotó: Unger Tamás

A Rumi Rajki Műpártoló Körnek köszönhető sok más mellett Rumi Rajki István újratemetése Rumban 1993-ban, a Kürtös című Rumi Rajki-szobor restaurálása 1994-ben, a Szent Márton-szobor felújításának megszervezése 1996-ban, a Radnóti Kovács Árpád-emlékkiállítás megrendezése 2002-ben. A kör 25 év alatt több restaurált műalkotást ajándékozott a képtárnak. A legújabb eredmények közé tartozik a Harcosok című Rumi Rajki-kompozíció visszaköltöztetése eredeti helyére: az egykori Magyar Királyi III. Csendőr Kerületi Parancsnokság, a mai Vas Megyei Rendőr-főkapitányság épületéhez. A jubileumi tárlatnyitót megtisztelte jelenlétével dr. Tiborcz János rendőrfőkapitány.

A Rumi Rajki Műpártoló Körnek a vasi közgyűlés elismerő oklevelét adta át dr. Balázsy Péter jegyző. A szombathelyi közgyűlés oklevelét hozta dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő, bizottsági elnök, aki egyéb meglepetést is ígért: további elismerés van kilátásban a Rumi Rajki Körnek. Zsámboki Árpád a részben hasonló célokért tevékenykedő Vas Megyei Honismereti Egyesület üdvözletével érkezett.

A jubileumi tárlat pedig magáért beszél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!