Kultúra

2017.02.15. 16:20

A székesegyház története Szily János püspöktől napjainkig

A szombathelyi székesegyház történetét foglalja össze részletesen az a kiadvány, amelyet a hasonló tematikájú tárlat tablói között mutattak be szerdán az Eölbey-házban. Külön füzet készült a bombázási emlékhelyről.

Ölbei Lívia

A Székesegyházi Főplébánia Egyházközsége és a Szombathelyi Székesegyházért Alapítvány kiadásában készült el A szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyház története című, negyven molinóból összeállított tárlat, amelyet az érdeklődők novembertől már megtekinthettek a templomban, hogy „azok is láthassák, akik végleges helyükre, a felújított tornyokba nem tudnak felmenni”. A kiállítás teljes anyaga megjelent a szerdán bemutatott kiadványban. Ugyancsak szerdán mutatták be A szombathelyi székesegyház bombázási emlékhelye című füzetet, benne „mindazok az emlékek és értékek, amelyek már biztos helyre kerültek az oratóriumban”.

A kiadványok bemutatóján dr. Puskás Tivadar polgármester emlékeztetett arra, hogy a székesegyház nélkül Szombathely nem lenne az, ami: a püspöki templom 200 éves történetének fontos állomásai a város életének is jelentős eseményei közé tartoznak. A polgármester – a város és a székesegyház szoros kapcsolatának alátámasztására – kitért arra, hogy amikor 1945. március 4-én bombatámadás döntötte romba az épületet, a szombathelyeik összefogásának köszönhetően mintegy két év alatt sikerült újjáépíteni.

Császár István plébános, egyházmegyei kormányzó hangsúlyozta: külön köszönet „Rezsőnek és Ferinek” a rendkívül alapos, körültekintő munkáért. Rezső és Feri, azaz Lendvai Rezső, illetve Koltay Ferenc – a Szombathelyi Székesegyházért Alapítvány elnöke –, akik szerkesztőként jegyzik a székesegyház történetét bemutató kiadványt. A bemutatón Lendvai Rezső foglalta össze nagy részletességgel a szombathelyi székesegyház – és előzménye, a vártemplom – történetét, különös tekintettel Szily püspökre, akinek vezetésével 1791-ben letették a szombathelyi püspöki templom alapkövét. A hatalmas munka befejezését azonban nem érhette meg: 1799. januárjában meghalt. A frissen bemutatott kiadvány felsorolja mindazokat az egyházi személyeket, valamint művészeket, iparosokat, építőmestereket, akik hozzátették a maguk tudását a székesegyházhoz. (Csak érdekességképpen: Szily püspök Hefele Menyhértet bízta meg a tervezéssel-építéssel. A kiadványban már szerepel a sokáig „arctalan” Hefele képmása: az a portré – és freskórészlet –, amelyet Balló László fedezett föl nemrég, bizonyítva, hogy ez a férfiarc Melchior Hefeléé.) A székesegyház történetének összefoglalója elkészült, de van még feltárnivaló. Lendvai Rezső sok más mellett megemlítette azt a gazdag kottatárat, amely az Egyházmegyei Könyvtár „védelme alatt áll”: kutatható. Szót ejtett a székesegyház toronyórájáról, amely akár működésbe hozható. Kiadványt az óráról mindenképpen terveznek – még az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!