Kultúra

2016.09.18. 06:30

A szívüket is odateszik a zenébe

Bük - Iskola alapítását sürgetné tehetséges gyermekek számára Baranyai Lajos, a tízéves jubileumát ünneplő Pannon Cigányzenekar művészeti vezetője. A minőségi cigányzenét játszó kis együttesek fennmaradását normatív támogatással látná biztosítottnak.

Pogács Mónika

Baranyai Lajossal az együttes története mellett a cigányzene jelenlegi helyzetéről és kilátásairól beszélgettünk.

- A történet 1995-ben elkezdődött. Akkor szerettem volna megalakítani a zenekart, de önerőből nem ment. Aztán 2006-ban érkezett a megyébe egy delegáció Hunyad vármegyéből. A megyei önkormányzat felkért bennünket, hogy zenéljünk a tiszteletükre egy fogadáson. A fellépés olyan jól sikerült, hogy a megye úgy döntött: Vasnak lesz egy 16 fős cigányzenekara - mesélt a kezdetekről Baranyai Lajos.

Az alakuló év a zenekar történetének egyik legszebb korszaka volt. A megye mellett Hiller István akkori kulturális tárcavezető is külön támogatásban részesítette az együttest. Ezt követően szűkös évek jöttek. Többször került veszélybe a fennmaradás.

Hazai pályán, Bükön ünnepelte egy héttel ezelőtt tizedik születésnapját a Pannon Cigányzenekar, amelyet Vas megye is magáénak tart

- 2011-ben áthelyeztük Bükre korábbi székhelyünket. Dr Németh Sándor polgármester nyújtott segítő kezet, hogy ne szűnjön meg a zenekar. A város képviselő-testülete is ellenszavazat nélkül befogadta a Pannon Cigányzenekart - mondta a folytatásról Baranyai Lajos.

A művészeti vezető egyedül menedzseli a zenekart. Azt mondja, egyre nehezebb a dolga. Nehezen nyílnak a rendezvénytermek, szabadtéri fesztiválok jelképes kapui.

- Bük külön ország, sokszor ez jut eszembe. Nem azért, mert én magam büki vagyok. Hanem mert a város értékeli, a helyén kezeli a cigányzenét - mondta a műfaj helyi megítéléséről Baranyai Lajos, majd hozzáfűzte: - A vágyam, álmom egy iskola létrehozása. Ehhez persze országos szintű programra lenne szükség. Hihetetlen, hogy mennyi tehetséges gyermek kallódik az utcán az országban. Hiszem, hogy ha egy ilyen tehetséggondozó iskola falai közé kerülnének, meg lehetne fékezni a lejtőn való lecsúszásukat, hisz azt csinálhatnák, amire születtek. A zenélést. Az itt tanulók a középiskolát, akadémiát elvégezve beteljesíthetnék a sokat emlegetett felzárkóztatást, integrációt.

Baranyai Lajos életében is mindig fontos volt a tanulás. A zenei tudást a Rajkó Zenekarban szívta magába. Előtte meghatározó volt számára Szombathely, ahol Simon Géza zenetanár oktatta, akinek máig hálás ezért. A zenész szerint sok olyan pedagógus kellene, mint szombathelyi tanára volt. A Rajkó Zenekarral aztán a világ minden szegletét bejárta. Fia is hasonló életutat követ. Brüsszelben, az ottani zene-akadémián végzett, hegedű szakon. Azóta a világot járja. Japánban, Kínában, Németországban, Belgiumban lép fel rendszeresen filharmonikusokkal.

Baranyai Lajos: a cigányzene igenis a magyar kultúra része
Fotó: Szendi Péter

A jelenleg 33 fős Pannon Cigányzenekar repertoárjáról a muzsikus azt mondta: nem autentikus cigányzenét, hanem magyar zenét játszanak. Operettet, magyar nótát, valamint Strauss, Liszt és Brahms szerzeményeit, világzenét, sok mindent.

A cigányzenei hangzás egyediségéről kérdezve Baranyai Lajost, úgy fogalmazott: a legfontosabb, hogy a szívüket merik tenni a zenébe.

- A leírt kottához ragaszkodunk, de ritmikailag nem pontosan játszunk. Mi úgy zenélünk, ahogy érezzük. Azért nem karmester, hanem prímás áll az élen. Nekünk arra kell hangolódni, amit a prímás érez az adott darabon belül. De együtt kell érezni, együtt kell lenni, együtt lélegezni a közönséggel is. Ez a cigányzene lényege - fogalmazta meg az eszenciát a muzsikus, majd hozzátette: - Nekünk lehetőség kell, hogy minél többeknek örömet szerezzünk muzsikánkkal. A zenénk a magyar kultúra része. Fenn kell maradnia, amiben bízom is. Csak nehogy késő legyen. A fiatal tehetségek ugyanis most a komolyzene irányába indulnak, mert másutt nem látnak egzisztenciális lehetőséget. Ha központi forrás támogatná a működést, a zenekarok világot tudnának rengetni. A kis ország jó hírét pedig tovább vinnék, kontinenseken átívelően. Ahogy ez volt azelőtt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!