Kultúra

2017.07.10. 16:50

Számos műkincset megőrzött a szombathelyi püspöki palota

Május 15. óta végre mindenki számára látogathatók a szombathelyi püspöki palota helyiségei. A Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont létrejöttével mind a műkincseket, mind a kiemelkedő személyiségek emlékkiállításait egyetlen vezetett túra keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Tersztyánszky Krisztina

A látogatóközpont megnyitására, a kiállítások és egyéb látnivalók igényes megjelenítésére a püspöki palota felújítása adott lehetőséget. A munkálatok során végre újjáépülhetett az eredetileg U alakú, copf stílusú palota székesegyház felé eső szárnya, amelynek helyén az 1945. márciusi bombázások óta csak egy fal leplezte a hiányt. A palotának ez a szárnya évtizedeken át mind a földszinten, mind az emeleten zsákutcában végződött. Az eredeti, négy ablak hosszúságú szárny visszatoldásával megkezdődhetett az új kiállítási koncepció kialakítása. A földszinten a látogatóközpont állandó kiállításai, az emeleten az egyházmegyei kincstár és a püspöki termek tekinthetők meg, míg a második emeleten a központ irodái kaptak helyet.

Dr. Perger Gyula atya a könyvtárban azt az evangéliumos könyvet mutatja, melyet II. János Pál pápa használt 1991-ben a reptéri szentmisén

A változás már kívülről tetten érhető: a látogatóközpontba nem a korábbi ajtón, a Sala Terrena felől léphetünk be, hanem az újjáépített szárny kapuján át. A lépcső alatt máris egy újdonságot találunk. A restaurálás során feltárták a palota alatti római kori romok egy részletét, így a lépcsőfordulóban a helytartósági palota eredeti falmaradványait tekinthetjük meg a Krisztus utáni IV. századból.

A Maulbertsch- vagy díszterem

A püspöki palotában a létesítmény igazgatója, dr. Perger Gyula atya vezet végig bennünket.

- A felvonó mellett lépünk be az eddig is meglévő épületrészbe. A folyosón újonnan készült tablók mutatják be az egyházmegye történetét, a tizenöt püspök munkásságán keresztül. Itt kaptak helyet az 1991. évi pápalátogatás relikviái - egyebek között az a miseruha is, amelyet II. János Pál pápa a reptéri szentmisén viselt. A Sala Terrena változatlan maradt, itt a római kori kő- és szobormaradványokat találja a látogató.

A Szentatya Szombathelyen viselt miseruhája

Megújult, cserélődött viszont az egyházmegye kiemelkedő személyiségeinek emlékkiállítása. A "fehér vértanúnak", Mindszenty Józsefnek az 1971 utáni, külföldi látogatásai során kapott emlékplakettjeit állították ki, számos családi fotó, könyvek és egyéb személyes tárgyak társaságában. A Brenner János-szobában nyomon követhetjük a vértanú pap gyermek-, kispap- és káplánéveit, a központi tárlóban pedig a gyilkosság éjszakáján viselt reverendáját, véres ingét, a gyilkosok cipőnyomát is őrző kolláréját. Egy képernyőn pedig a vértanú öccsének, Brenner József nagyprépostnak visszaemlékező filmkockái peregnek.

A fogadótérbe visszaérve az újonnan épült impozáns lépcsőn jutunk fel az első emeletre, amely tulajdonképpen az egykori püspökök lakó- és dolgozószobáit foglalja magában. Jelenleg a mindenkori püspök lakó- és dolgozószobája, kápolnája a másik épületszárnyban van.

Az emeleti folyosón a Szombathelyi Egyházmegye legértékesebb műkincseit helyezték el a gótikától a barokk kor végéig. Igazi kuriózumként, Franz Anton Maulbertsch színvázlatai alapján képet kaphatunk arról, milyen freskók díszítették a bombázás előtt a székesegyház kupoláját, illetve mennyezeti részeit. Itt állították ki azt az ornátust, amelyet Mária Terézia adományozott Szily püspöknek az egyházmegye alapításakor.

- Úgy tartják, a királynő maga is dolgozott a palást magyaros virágmotívumainak hímzésén - tudjuk meg Perger Gyula atyától. - Ezt az ornátust viselte dr. Konkoly István püspök atya is, 1988-ban, amikor a Szent Jobb ereklyét fogadta.

Tóth István Az irgalmas szamaritánus című szobra a sárga szalonból

A püspöki lakószobákhoz érve Gyula atya elmondja:

- Elsősorban Szily János, Mikes János és Konkoly István püspököknek köszönhetjük, hogy a palota máig meglehetősen gazdag eredeti bútorokban és műtárgyakban. Az ebédlő falát például 118 Piranesi-metszet díszíti - az alkotó Szily püspök kortársa volt. A hatalmas üléstermet vagy dísztermet Maulbertsch-freskók ékesítik. Innen nyílik az az erkély, amelyről II. János Pál pápa látogatásakor köszöntötte a téren levő szombathelyi híveket. Ebben a két szintet elfoglaló teremben ősztől komolyzenei koncerteket szeretnénk rendezni. Mellette a sárga szalont, majd a Szent Pál-termet találjuk, az utóbbi falán Dorffmaister István olajfestményei örökítik meg a Szent életének egyes jeleneteit. A püspöki hálószoba érdekességét a IV. Károly látogatásával kapcsolatos relikviák adják, ezt követi a 3700 kötetes, 1927-ből fennmaradt Mikes-könyvtár, majd a püspöki magánkápolna Johann Dorffmaister alabástrom Krisztus-korpuszával. Ebből a helyiségből nyílt egykor Mikes püspök lakosztálya, amely áldozatul esett a bombázásnak. A hozzáépült új épületrészben egy vetítőtermet alakítottak ki, ahol a látogatók filmet nézhetnek meg a Szombathelyi Egyházmegye történetéről.

Részlet a Brenner János-emlékkiállításból: a káplán képe mellett a vértanúság éjszakáján viselt, késsel átlyuggatott reverenda
Fotó: Unger Tamás

Perger Gyula atya a látogatás végére érve hozzáteszi: ugyanezt a sétát keddtől szombatig öt időpontban indítják, (9.30, 11, 12.30, 14, 15.30) a nagyobb létszámú csoportoknak előjegyzés alapján, egyéni látogatók viszont előzetes bejelentkezés nélkül a helyszínen is csatlakozhatnak bármelyik vezetéshez. A vezetett látogatások alkalmával a székesegyház tornyaiba is fölmehetnek az érdeklődők, onnan páratlan kilátás nyílik a városra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!