Kultúra

2014.07.27. 14:00

A tejesember és a hegedűs a Jurisics-várban

Kőszeg - Bár az idei saját Shakespeare-széria már véget ért, a várszínház természetesen még bőven nyitva tart.

Ölbei Lívia

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója a múlt héten örömmel konstatálta, hogy az idén még egyetlen egyszer sem volt szükség esőnapra. És ennek az állításnak az igazságát szerencsére a szombat este sem vonta kétségbe: bár délután Kőszegen is a nyakunkba zúdult egy kiadós nyári zivatar, az esti előadást sikerült megtartani – a közönség lelkesedését pedig a fél 9 után már csöndesebben, de azért el-eleredő eső sem hűtötte le. Sőt: a végén sokszor visszatapsolták a Pannon Várszínház társulatát. Vándorfi László megint megmutatta, hogy a nagyszabású, zenés-táncos előadások milyen jól állnak a csapatának. Plusz játszott a Budapest Klezmer Band. Az alapmű már önmagában fél siker, persze pont azért kell jól előadni, Sólem Aléchem novellafüzére alapján, Chagall álma nyomán Joseph Stein írta a Hegedűs a háztetőn szövegkönyvét, a zeneszerző Jerry Bock, a dalszövegeket Sheldon Harnick jegyzi. (Istenem, „Ha én gazdag lennék". ) Ahogy az ajánló mondja: „A világhírű Brodway-musical nagy erővel szól a kisebbségi lét terheiről, a hagyományok erejéről, önironikus lírával fogalmazza meg az emberi esendőséget". Mindenestül „derű, az élet végtelen szeretete árad a történetből" – és a zenéből. Az életnek ezt a végtelen szeretetét honorálta szombaton este a kőszegi közönség.

Hegedűs a háztetőn. A Pannon Várszínház mindent beleadott. Fotó: Kőszegi Várszínház

Tevje, a tejesember szerepében ezúttal Gazdag Tibor fohászkodott az égieknek. Goldét, a feleségét Pap Lívia játssza. A hegedűs szerepében Gazda Bence húzta a háztetőn.

A várszínházi szezon még bőven tart. Lesz operett, vígjáték, közben meg lehet nézni El Kazovszkij kiállítását, augusztus végén pedig ősbemutatóra számíthatunk: színre kerül az Ostromopera, amelynek a vár az autentikus díszlete. Hiszen a történet itt játszódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!