Kultúra

2015.01.12. 15:50

A titokzatos szerző előáll

Szombathely - Magas és mély, könnyű és nehéz: két belvárosi könyvesbolt múlt évi sikerlistája mellé egy kis 2015-ös latolgatást is kértünk. Él és virul a kortárs (szép)irodalom. Sorozatok előnyben.

Ölbei Lívia

"Lassan meghal az, / aki soha nem megy útra, / aki nem olvas" , szól Pablo Neruda Egy himnusz az élethez című verse. Úgyhogy most szólunk mi is.

MÁGLYA ÉS PILLANATRAGASZTÓ A belvárosi Líra Könyváruházban rögtön a 2014-es eladási lista élére tört Dragomán György Máglya című regénye, amely a múlt év végén jelent meg a polcokon. Azóta is óriási iránta az érdeklődés, amihez minden bizonnyal hozzájárul, hogy a szerző " ezer szállal " kötődik Szombathelyhez, ráadásul hamarosan személyesen is tiszteletét teszi a WS Színház Kötelező olvasmány-sorozatában. A Dragomán-regény után John Green Csillagainkban a hiba című könyve kapaszkodott föl a népszerűségi listára, utána rögtön Tóth Krisztina prózakötete, a Pillanatragasztó következik.

AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁG KÜSZÖBÉN És hogy meglegyen a kellő hullámzás, Tóth Krisztinát a beststeller-listák koronázatlan királya, Ken Follett követi Az örökkévalóság küszöbén című kötettel. De ha Ken Follett a beststeller koronázatlan királya, akkor kicsoda-micsoda Paulo Coelho? Mindenesetre Házasságtörés című tavalyi regénye az ötödik a belvárosi Líra-listán.

Kozma Kata az elmúlt hetek legnagyobb sikereit mutatja. Az egyértelmű győztes Dragomán György új regénye, a Máglya. Hamarosan megjelenik újra legelső kötete, A pusztítás könyve is (Fotó: Unger Tamás)

Aztán az íróként a múlt évben debütált táncos-koreográfus, Bodor Johanna önéletrajzi ihletésű kötete következik, a Nem baj, majd megértem - egy kamaszlány eszmélése a 80-as években, a romániai diktatúrában. Különben most már Bodor Johanna is "ezer szállal kötődik Szombathelyhez: többször dolgozott a WS Színházban, férje, Mertz Tibor tagja a WSSz társulatának.

ÁRNYALATOK A Nem baj, majd megértem a Líra-listán megelőzte A szürke ötven árnyalata című, trilógiává bővülő E. L. James-opuszt, valamint Frei Tamás 2015 című könyvét. A 10-es listán kilencedik a népszerű kortárs író, Grecsó Krisztián Megyek utánad című kötete. (És ha már kötődések: Írjuk le ezeregyedszer is, hogy Grecsó Krisztián anno a sárvári diákírók, diákköltők találkozóján tűnt ki először a mezőnyből. Akkor még verseket írt.) Az igazán színes sikerlista tizedik helyezettje D. Tóth Kriszta Húszezer éjszaka című könyve.

JÁKOB BOTJA És ha a Húszezer éjszaka szerzője maga is közismert személy (sőt médiaszemélyiség), akkor a 2015-ös év várható sikereit latolgatva említsük meg elsőként Centauri új regényét, amely hamarosan a Magvetőnél lát napvilágot. Centauri az a kortárs szerző, akinek sem polgári nevét, sem a képmását nem ismerheti az irodalmi közvélemény.

BEMELEGÍTÉSNEK JACK LONDON Rejtőzködő író, ha értelmes egyáltalán ez a meghatározás, hiszen az író dolga az, hogy könyvben mondjon el mindent, amit fontosnak tart. Centauri ezt teszi, legközelebb Jákob botja címmel. (Bemelegítésnek esetleg olvassunk Jack Londont, és fürkésszük csillagokért az eget.) Kozma Kata a Líra Könyváruház képviseletében azt mondja, a sikervárományosok között van az idén a régi-új Dragomán-kötet, A pusztítás könyve is. Ezzel a kötettel indult a fiatal szerző pályája, hamarosan új kiadás készül belőle.

Kozma Kata a könnyed női irodalom kedvelőit azzal biztatja, hogy márciusban jön az új Fejős Éva-kötet, Száz éjjel ügynökség címmel. Az ifjúsági kategóriában Szabó Tibor Benjámin és Kalapos Éva jelentkezik új történetekkel (Epic 2., D.A.C.).

A „titkozatos író”, Centauri a Jégvágó után újabb regénnyel jelentkezik: tavasszal jön a Jákob botja

SOROZATOK ÉS FÜGGŐK A belvárosi Alexandra könyvesbolt 2014-es sikerlistáján bőven a beststellerek húzzák le a mérleg nyelvét. Az első Gilliam Flynntől a Holtodiglan, előkelő helyen végzett Bán Mór folyamatoan bővülő Hunyadi-sorozatával, ahogy George R.R. Martin Tűz és jég dala című fantasy-sorozata is kitartóan lebilincseli az olvasókat, szoros versenyben Ken Follett Évszázad-trilógiájának aktuális kötetével. Kellemes meglepetésre a középmezőnyben végzett a 10-es Alexandra-listán Radnótiné Gyarmati Fanni múlt év végén megjelent Naplója, amely nem egyestés olvasmány, az biztos. Erre a listára is fölkerült a Csillagainkban a hiba, Suzanne Collins Éhezők viadala-trilógiájával versenyben. Népszerű volt Oplatka András Németh Miklós című kötete, a politikus portréjának hátterében az ország sorsával. Tartja magát a tizenévesek körében a Szent Johanna gimi-sorozat (szerző: Leiner Laura).

FILMVÁLTOZAT A könyvsikert is növelheti, ha film készül egy-egy történetből. Ezen az alapon maradhat talpon például az ötven árnyalat-trilógia . De ha J. K. Rowling új könyvet ír, arra is sokan fölkapják a fejüket. Az se baj, ha nem Harry Potter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!