Kultúra

2017.01.08. 18:45

A tíz éve elhunyt költőt, Nagy Gáspárt idézték

Nagytilaj - Tíz éve halt meg Nagy Gáspár. A Kossuth-díjas költő Nagytilaj Újtemetőjében nyugszik. Rá emlékeztek a helyiek mellett a Bérbaltavárról, Csehimindszentről és Vasvárról érkezettek néma főhajtással, versszínházi előadással.

Pogács Mónika

SZOROS KAPCSOLAT

- Nagy Gáspár Bérbaltaváron született, gyermekkorát Nagytilajban töltötte. Szülei éltek itt, gazdálkodó családból származott. Szorosan kötődött a településhez élete végéig. Hazajárt, meglátogatta a szomszédokat, kijárt a hegyre. A nagytilaji emberek szívesen fogadták mindig. Verseit ismerték, de halála után ezekre a költeményekre még inkább felfigyeltek - avatott be a költő és a falu szoros kapcsolatának történetébe Horváthné Kántor Klára, a 134 lelkes település polgármestere.

Mécsesek, virágok, versek - Nagy Gáspár és a közönség is értette egymást Fotó: Pogács Mónika

EMLÉKEK

Nagy Gáspár személyiségének egyik varázsa a közvetlenség volt. A faluban mindenkit köt emlék hozzá a középkorú vagy idősebb generációból. Ilyen emlékező Horváth Béla is. Azt mesélte, nagytilajiként, diákként sok időt töltött Nagy Gáspárral, aki rendszeresen választotta őt focicsapatába. A futballmeccsek rendszerint azzal végződtek, hogy a csapat leült a fűbe, Gazsi" pedig mesélt nekik az élet dolgairól, a világról. Horváth Bélán kívül csaknem negyvenen gyűltek össze Nagytilajban Nagy Gáspár tiszteletére. A késő délutáni megemlékezés szentmisével kezdődött, amelyet Déri Péter esperes plébános celebrált. A költőre sírjánál virágokkal, koszorúkkal, mécsesekkel, néma főhajtással emlékeztek. - Esti fényekben még inkább fájó a hiánya - jegyezte meg a nagytilaji polgármesterasszony.

VERS A KÖLTŐ TISZTELETÉRE

A temetőben Devecseri Zoltán költő mondta el saját versét, amely erre az alkalomra készült. Érdekessége, hogy négy korábbi, Nagy Gáspárhoz köthető költeménye mozaikjaiból állította össze a sírnál elhangzó strófákat. Így született a már voltból most teljesen új vers. - Szerkesztőtársa voltam a szombathelyi főiskolán kiadott Jelentkezünk folyóiratnál. Tulajdonképpen Gazsi fedezett fel bennünket egykor. Ő felsőbb éves volt és bevont minket a szerzői, szerkesztői munkába. Aztán a Sor című 1971-es, tíz vasi költőt bemutató antológiába is bekerülhettem vele együtt - mondta Devecseri Zoltán kapcsolatuk és barátságuk kezdeteiről.

A VERSEK SZÍNHÁZA

A nagytilaji kultúrházban Tiszta lángok címmel, versszínházzal fejeződött be a megemlékezés. A Kossuth-díjas költő monumentális verssorozattal tisztelgett az 1956-os események akkori jubileuma előtt. A Vasvári Játékszín most ebből a kötetből készítette el második összeállítását, amelynek premierjét tartották a faluban. A színjátszók nem a színpadon, hanem a nézők körében, középen állva mondták a verseket. Nagytilaji fiatalok, hatan bekapcsolódtak egy-egy vers elmondásába. Az előadás során így a nézők és színészek közti határ szinte elmosódott.

Nagy Gáspárra emlékeztek a költő gyerekkorának helyszínén, Nagytilajban Fotó: Vincze György

- Óriási élmény volt ez a tulajdonképpen a performance határait közelítő esti előadás. Nagy Gáspár, József Attila és Orosz István versei hangoztak el, és a rögtönzés is szerepet kapott. Fantasztikusan gyönyörű volt. A Vasvári Játékszín és a nagytilaji közönség értették egymást. Szinte szuggesztív volt a figyelem. Nagy Gáspár Gyönyörű bűnt hagytam rátok című versének utolsó négy sorát együtt mondta színész és néző - mesélte a bemutatóról Gergye Rezső, a Vasvári Játékszín rendezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!