Kultúra

2017.01.10. 20:15

A tökéletes köztársaság tervezése megkezdődött

Szombathely - Egyszerre két próbaidőszak kezdődött meg kedden a WSSz-ben. A nagyszínpadon Csehov-előadás készül, a Márkus Emília Teremben a Vineta Köztársaság: magyarországi ősbemutató.

Ölbei Lívia

Benéztünk a Vineta Köztársaság olvasópróbájára is kedden délelőtt. A rendező Réthly Attila, akinek évtizedes álma színre vinni a kortárs német szerző, Moritz Rinke darabját. A szálak (milyen érdekes) itt is Kaposvárra vezetnek. Sőt: Réthly Attila (aki a múlt évadban azt a csodálatos Ványa bá-t rendezte Szombathelyen) azt mondja, szerinte a Vineta Köztársaság egyenesen Csehov-parafrázis , ami a színházi szemléletét, gondolkodásmódját illeti. Ő maga annak idején személyesen találkozott a szerzővel Berlinben, de úgy látszik, most jött el az ideje annak, hogy tényleg megvalósuljon - és Szombathelyen valósuljon meg - a Vineta Köztársaság magyarországi ősbemutatója.

Vineta-olvasópróba az igazgatói irodában. Jobbról: Réthly Attila, Mertz Tibor, Vlahovics Edit, Bálint Éva, Orosz Róbert, Horváth Ákos, Bajomi Nagy György, Papp-Ionescu Dóra Fotó: Gombás MÓnika/Weöres Sándor Színház

Az ajánló szerint vezető beosztású szakemberek elit csoportja költözik egy elhagyatott villába. A szuper-grupp tagjai: építész, építőmérnök, tengerészkapitány, politikus, projektmenedzser; titkos küldetésük, hogy egy ötven négyzetkilométeres területre megtervezzenek és fel-építsenek egy új világot, a tökéletes világot: Vineta Köztársaságot. A projekt leggrandiózusabb terve az Elveszett álmok élményparkja. A Vineta-érzés egyre fokozódik, ám a lázas munka során elszabadul a pokol. Moritz Rinke hihetetlen nyelvi eleganciájú darabja egyszerre költői és profán. Rinke humorral és szeretettel ír a versenyszféra áldozatairól. Szereplői egytől egyig félresiklott életű emberek, akik egyre kétségbeesettebben, egyre görcsösebben kapaszkodnak szertefoszló álmaikba és a Vineta Köztársaságba . Szereplők: Orosz Róbert, Mertz Tibor, Bajomi Nagy György, Horváth Ákos, Szabó Tibor, Balogh János, Alberti Zsófi, Vlahovics Edit, Kiss Mari, Bálint Éva, Trokán Péter. Bemutató: február 24-én a WSSz Márkus Emília Termében.

Az olvasópróbát az igazgatói irodában tartották, vagyis tulajdonképpen A Grönholm-módszer című előadás díszletében. (A falon a különös cégnév: DEKIA. Akár be is szállhatna a tökéletes világ megvalósításába.) Izgalmas tavaszi szezon elé nézünk a WSSz-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!