Kultúra

2014.09.23. 12:11

A vadász hivatáshoz és az alkotáshoz is alázat kell

Szombathely - Kovács Tibor hivatásos vadász, amatőr festő grafikáiból és akvarelljeiből nyílt kiállítás kedden délelőtt a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium galériájában.

Nagy Ildikó

Az egykori hermanos diák munkáit Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke ajánlotta a diákok és a pedagógusok figyelmébe.A megnyitón az intézmény igazgatója, Hodvogner Csaba köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, hogy a Herman Galéria e tárlatával már a vadásztanulók országos versenyére is  készülnek, amelyet csütörtökön és pénteken rendeznek meg az intézményben.

Kovács Tibor (balról) grafikáit Gagyi István ajánlotta a diákok figyelmébe a Herman Galériában. Fotó: A szerző

A kiállítást megnyitó Gagyi István jól ismeri az alkotót, a Hegyfalun élő Kovács Tibor ugyanis  tíz éve az ő elnökletével működő Répcementi Hunor Vadásztársaság hivatásos vadásza, aki nem csak munkájával, de hobbijával is sokak elismerését kivívta, hiszen országos kiállításokra is gyakorta hívják. Az elnök felhívta a leendő vadászok figyelmét arra, hogy a szakmai munkájuk mellett feladatuk lesz az is, hogy az emberekkel megértessék: a vadászokat nem az ölés iránti szenvedély hajtja, már csak azért sem, mert a vadászatot szigorú szabályok szerint lehet űzni, a vadgazdálkodás pedig a természetvédelem és a gazdaság szempontjából is fontos tevékenység.

- A természettel foglalkozni a legszebb dolog a világon, de ne feledjétek, hogy a természethez mindig alázattal kell közeledni - szólt a diákokhoz Kovács Tibor, aki autodidakta módon kezdett rajzolni és festeni. A Herman Galériába korábban egy csoportos kiállításra már elhozta a festményeit, most grafikákból és akvarellekből válogatott. A gímbikát, vadkant, szajkókat, réti fülesbaglyot, őzsutát, vándorsólymot ábrázoló, aprólékosan és életszerűen kimunkált rajzok mind-mind a természet iránti alázatról árulkodnak - és persze a tehetségről.

A tárlatnyitón - ahol Hodvogner Csaba igazgató szerint nagyobb csend volt, mint egy matematikaórán - az is bebizonyosodott, hogy a Hermanban nem csak tanítanak, de igyekeznek szépre, jóra nevelni a diákokat. Ennek szép példáját láthattuk és hallhattuk is, amikor a megnyitón Németh Réka egy, a diáktársa, Molnár Melitta által írt vadásztörténetet olvasott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!