Kultúra

2017.08.02. 16:40

A vajdasági írókról - Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napok

RUM , ZSENNYE, RÁBATÖTTÖS - Holnap újra útjára indul a Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napok rendezvénysorozata.

Tersztyánszky Krisztina

Vizuális művészetek, zene és irodalom - így is értelmezhetnénk a hármasságot a kibővített hétvége kulturális kínálatában. Az ünnep holnap 16 órakor a rábatöttösi művelődési házban kezdődik, ahol Varga Károly Gyula fotóiból nyílik kiállítás. A rumi kultúrház nyugalmazott igazgatója évtizedek óta örökíti meg a helyi közéleti, művészeti eseményeket, az érdekes arcokat. Másnap 17 órakor a rumi Fűtőház Galériában osztrák-magyar kiállítás nyílik. A muzsika mindhárom nap programjait végigkíséri. Pénteken a rumi templomban egyházzenei áhítat lesz, szombaton a fűtőházban az Erich Schachner Trió játszik, a vasárnapi zsennyei irodalmi konferenciát a PlectRum Gitáregyüttes színesíti. Ez utóbbi eseményről kérdeztük a program szerkesztőjét, dr. Fűzfa Balázst: hogy került Zsennyére az irodalom, és miért épp a vajdasági írókra esett a választás?

Dr. Fűzfa Balázs sok előadót meghívott Fotó: VN-archívum

- A Cicelle-napokat hatodik éve egészítik ki irodalmi programok. A korábbi tematikus szerkezet után tavaly kezdtünk el a határon túli magyar írókkal foglalkozni. Erdély után most a Délvidék kerül sorra. Jelentős helyszíne ez az egységes magyar irodalomnak. Mind az újvidéki egyetem tanárainak szakmai munkája, mind a Szabadka-Újvidék tengelyen jelentkező irodalmi modernizáció megérdemli a figyelmet. A vasi előadókon kívül ott élő és a Vajdaságból elszármazott irodalmárok is megszólalnak a konferencián - árulta el az irodalomtörténész.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!