Kultúra

2014.08.01. 18:25

A versíró ironman - Tuli Lajos kötetben jelentette meg költeményeit

Tuli Lajos – akinek nagybátyja, Tuli József József Attila-díjas író volt – önálló verseskötettel jelentkezett. A dolog azért különösen érdekes, mert Tuli Lajos valójában műszaki ember, aki úgy érezte, most van annyi mondanivalója, hogy lírával lépjen ki a nagyközönség elé.

Peltzer Géza

A Békétlen békesség címet adta kötetének Tuli Lajos építész, vállalkozó. A szerény kivitelű, de tartalmas könyvecske borítóját elöl-hátul megnézve azonnal feltűnik, hogy a szerző – aki amúgy ötszörös ironman (a triatlon egy fajtája, amelyben maratont futnak a résztvevők) – mind a mai napig nagybátyja, Tuli József (1927–1992) hatása alatt van, örökségét közvetíti. A nagybácsi annak idején munkásságáért József Attila-díjat kapott, Kálvária című novelláját meg is filmesítették, a filmben Páger Antal játszotta a főszerepet. Majd később összeütközésbe került az akkori politikai hatalommal, így műveinek nagy része az íróasztalban maradt.

Tuli Lajos kötetével. Az illusztrációkat Masszi Ferenc készítette (Fotó: Szendi Péter)

Tuli Lajoshoz jutott ez az örökség, aki a kéziratokat folyamatosan digitalizálja, nagy terve, hogy közkinccsé teszi nagybátyja irodalmi munkásságát. A mostani kötet azonban elsősorban Tuli Lajosról szól, aki már tizenhat éves korában kacérkodott az irodalommal. Mostanra jött össze annyi anyag, hogy kötetbe foglalja ezeket. A műszaki beállítottságú ember feltett célja amúgy egy sport és kulturális célú alapítvány létrehozása, amivel fiatal tehetségeket támogatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!