Kultúra

2017.04.26. 17:00

A Weöres nevét viselő színjátszó találkozó vasi fordulója a Soltis Színházban

Celldömölk - Most lehet tapsolni! - kapunk engedélyt az örvendezésre a házigazda Soltis Lajos Színház gyerekstúdiója vadonatúj előadásának végén. Ez itt a XXVI. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Vas megyei fordulója, már harmadszor Kemenesalja szívében.

Ölbei Lívia

A nagy múltú Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó a Magyar Drámapedagógiai Társaság égisze alatt zajlik. Volt idő, amikor már-már úgy tűnt: elfogy a színjátszó kedv - nem is a gyerekekből, hanem a pedagógusokból. Mostanában viszont örömmel konstatálhatjuk, hogy a hosszú ideje működő, generációról generációra megújuló csoportok mellett újabbak is föltűnnek a fesztiválmezőnyben.

A zsűri - Cellben ezúttal is tapasztalt színházi, drámapedagógiai szakember: Egervári György és Tóth Szilvia vállalta az értékelést - egyrészt dönt a produkciók minősítéséről, másrészt megosztja meglátásait a csoportvezetőkkel. Miközben tegnap a felnőttek megbeszélték ügyes-bajos dolgaikat, a gyerekeknek a Soltis Színház képzett drámapedagógusai tartottak foglalkozást a KMKK-ban; az elmúlt két évben bevált recept szerint.

A gondos házigazda szerepében: Nagy Gábor, a Soltis Lajos Színház alapítója és vezetője. Nagyüzem a Weöres-találkozó vasi fordulóján

Molyra királynőnek Ruminire fáj a foga, de végül jól meglakol

De nézzük előbb a találkozó programját. Külön öröm, hogy a (belépőmentes) elő-adásokat telt házas, közben cserélődő közönség kísérte figyelemmel a Soltis Színház nemrég felújított, több mint száz néző befogadására alkalmas kamaratermében. Fellépett a Celldömölki Városi Iskola színjátszó csoportja (vezeti Németh Lászlóné és Kovácsné Keszei Zsuzsanna), az Én elmentem a vásárba című kedves, színes jelenettel.

A művészeti iskolát is működtető Soltis Színház gyerekstúdiója (a „kisCRAZYszínészek" nevű csoport) komoly produkcióval készült, a népszerű ifjúsági szerző, Berg Judit nyomán: a Rumini a Ferrit-szigeten című előadásban Rumini ismét bajba kerül - a gonosz pillangókirálynő tartja fogva, szándékai szerint örökké -, de a végén minden jóra fordul. A színes, fordulatos történetben természetes vidámsággal színre lépő színjátszóknak a végén nem nagyon kellett biztatniuk a közönséget a tapsra: gyerek és felnőtt ragyogó mosollyal hagyta el a nézőteret.

Pedig - ahogy a csoport vezetője, rendezője, Nagy Zsuzsi mondja, ez volt a legelső bemutatkozásuk, a gyerekek nagyon izgultak. (Néhány év múlva talán a Soltis Színház „nagy társulatában" találkozhatunk egyikükkel-másikukkal.) A gyerekstúdió „Hápogó Soltis" nevű csoportja A palacsintás királlyal készült.

Az erdőszentgyörgyi Bodor Péter Művelődési Egyesülete nem „kakukktojás": a Lázár Ervin halhatatlan figuráit - Mikkamakkától Dömdödömig és Ló Szerafinig - fölvonultató előadás (A sötét aranyerdő címmel) két „soltisos" színész-rendező, Károly Bálint és Piller Ádám vezetésével vitte színre a Szász Enikő vezetésével működő társulat. Részt vett a találkozón a szombathelyi Reményik Evangélikus Általános és Művészeti Iskola „Reménységek" csoportja, a több korosztályban erős társulatot működtető Németh Gyöngyi vezetésével. Eljött a Szelestei Iskolások Színjátszó Köre (Szabó Szilvia vezetésével), és nincs Weöres-találkozó a csehimindszenti Pöttyös Hagyományőrző Gyermekcsoport nélkül. Horváth Barnabásné most a Jóka ördögét hozta el a 'gyerekeivel'.

A zsűri: Tóth Szilvia és Egervári György Fotók: Szendi Péter

A regionális fordulót a vasvári NGKK rendezi meg, a továbbjutók kilétére később derül fény. A Dömdödöm-történet tanulsága úgy szól, hogy a csodát nem kell visszakérnünk még a sárkánytól sem, mert bennünk rejtőzik, csak el kell hinni. Itt mégis azt érzi az ember, hogy igenis visszakapta: az ifjú játékosoktól.

XXVI. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó

Vas megyei forduló

2017. 04. 26. Celldömölk, Soltis Lajos Színház

Szakmai vendégek:

Tóth Szilvia és Egervári György drámapedagógusok

EREDMÉNYEK

KÜLÖNDÍJAK:

FELSZABADULT CSOPORTOS JÁTÉKÉRT

Bodor Péter Színkör középső csoportja

A sötét aranyerdő (r.: Károly Bálint, Piller Ádám, csoportvezető: Szász Enikő)

 

CSINOS CSINTALAN KÉP-ZENE DÍJ

Hápogó Soltis (Soltis Lajos Színház - Gyerekstúdió)

Palacsintás király (r.: Nagy Zsuzsi)

 

MINŐSÍTÉSEK:

ARANY

REMÉNYSÉGEK (Reményik Ev.Ált és Műv. Isk) (Szombathely)

Virágszemű

Csoportvezető-rendező: Németh Gyöngyi

kisCRAZYszínészek (Soltis Lajos Színház – Gyerekstúdió) (Celldömölk)
Rumini a Ferrit-szigeten

Csoportvezető-rendező: Nagy Zsuzsi

EZÜST

Hápogó Soltis (Soltis Lajos Színház – Gyerekstúdió) (Celldömölk)

Palacsintás király

Csoportvezető-rendező: Nagy Zsuzsi

Bodor Péter Művelődési Egyesület (Erdőszentgyörgy)
A sötét aranyerdő

Rendezők: Károly Bálint, Piller Ádám

Csoportvezető: Szász Enikő

BRONZ

Szelestei Iskolások Színjátszó Köre (Szeleste)
A három pösze

Csoportvezető-rendező: Szabó Szilvia

Pöttyös Hagyományőrző Gyermekcsoport (Csehimindszent)
Jóka ördöge- Arany János után Pöttyös módra

Csoportvezető-rendező: Horváth Barnabásné


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!