Kultúra

2016.10.19. 16:20

Ahogy tetszik: Shakespeare szabad színpada benépesül

Szombathely - Ilyen az, amikor a képzelet valóra válik, és a nyelv révén költői képekben tobzódó szabad Shakespeare-színpad tényleg mindenfélével benépesül. Ahogy tetszik, Horgas Ádám rendezésében a WS Színházban, lódobogással, erdővel és a szerelem változataival.

Ölbei Lívia

Ez az a Shakespeare-vígjáték, amelyben elhangzik a szállóigévé vált mondás, hogy színház az egész világ, színész benne minden férfi és nő .

Csak persze itt és most egy kicsit másképp. Úgy, ahogy Nádasdy Ádám újrafordította, árnyalva a jelentését és kijelölve az értelmezés lehetőségeit is: A világ csupa színpad, / és minden férfi és nő ott színész: / megvan a belépése és távozása. / Egy emberélet sok szerepet ad: hét felvonást... A híres sorok a Jacques nevű fura filozófus, vagyis Orosz Róbert szájából hangzanak el. Mintha ő lenne itt a fanyar iróniával, öniróniával megvert vagy megáldott bölcs bohóc, örökké a határon, figyelemmel kísérve a tobzódó eseményeket.

Hartai Petra, Vass Szilárd, Edvi Henrietta

Hamlettől tudjuk, hogy a színház legfőbb dolga tükröt tartani, hogy szembesülhessünk önmagunkkal. Igen ám, de mi az, hogy önmagunk ? Hogyan jön létre, hol bújik meg az a híres én ?


Ahogy tetszik - a Weöres Sándor Színházban. Alberti Zsófi és Horváth Ákos Fotó: Unger Tamás

Mit látunk, ha a másik szemébe nézünk? Mi tükröződik ott? Főleg, hogy állítólag a szerelem a képzelet maga, mondja a szerző egy másik átöltözős, én-kergetős és szerelemkergetős darabjában, a Vízkereszt...-ben. De ha már szerző: William Shakespeare személyazonossága is nagy rejtély.

Mintha föloldódna, szétosztódna a szereplőiben. Folyton játszik. Ő a képzelet maga. Ezt a kezünkből kisikló képzeletet váltja valóra - sokszor tünékeny vetített képek által - Horgas Ádám rendezése, amelyben végig mozgásban van a forgószínpad (ez maga a Shakespeare-metafora). Itt a zsarnok udvara, ott a szabadságot adó Ardenni erdő - amely azért legalább annyira sűrű bozót is, amelyben el lehet tévedni, amelybe alaposan bele lehet gabalyodni. És van kis tó, amely tükörnek is használható. Színpompás, zenés mese ez felnőtteknek, a szivárványos buborékként fölröppenő égi és földi szerelem változataival. (Díszlet: Horgas Péter, jelmez: Bujdosó Nóra, zene, videó, koreográfia, rendező: Horgas Ádám.) Ahány pár, annyi szerelemváltozat, sőt: talán több is. A színészek pedig jókedvűen vetik bele magukat a játékba. Rozalinda (Hartai Petra), Orlando (Bányai Kelemen Barna), Célia (Edvi Henrietta), Próbakő (Vass Szilárd), Juci (Alberti Zsófi), Vili (Kenderes Csaba), Silvius (Jámbor Nándor), Phébe (Gonda Kata), Olivér (Kálmánchelyi Zoltán) addig kergetik egymást, addig vágyakoznak egymás (vagy egy másik) után, míg végül ki így, ki úgy, de majdnem mindenki a párjára talál. Olivért például egy csapásra megváltja, jóvá teszi a szerelem - és miért ne hihetnénk, hogy van ilyen. Külön szép az öreg szolgát, Ádámot játszó W. Farkas László kapcsolata Bányai Kelemen Barna-Orlandóval (aki milyen elegánsan tud bumfordi lenni, ha kell). A mesés fílinget erősítik Horváth Ákos csodálatos, délceg megjelenései: Charles és Corin tűz és víz, ég és föld; a mélyben egyek mégis. Mint a jó herceg és rossz herceg: egy észrevétlen áttűnés, és Mertz Tibor hol az egyik, hol a másik. A talpraesett kiszolgáltatottságban létező Juci - Alberti Zsófi - a fehér ló szerepében is tipikus női sorsra jut. (Ugyanaz, másképpen.) Amikor pedig a két izgalmas gyereklány, Rozalinda és Célia - Hartai Petra, Edvi Henrietta - az odaadás, a szeretet és a szerelem, a másikban való feloldódás határait éppen egymásban keresgélik, még egy szép és különös egybeesésnek lehetünk tanúi. A két hercegkisasszony hanyatt fekszik, a szőke és a barna hajzuhatag a mélybe csorogva önálló életre kel (vadlovak, lófarok, szabadság!). És ebben a pillanatban fölrémlik egy kép a celli Soltis Színház Menedék-előadásából: ez az a kép. A képzelet nem ismer határokat, a forgószínpad nem állhat meg soha.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!