Kultúra

2014.07.28. 15:10

Ahol a zene lelke megmutatkozik

Gyanógeregye - Az Anima Musicae Kamarazenekar kedden kezdi meg szokásos nyári alkotótáborozását Gyanógeregyében, ahol a hagyományoknak megfelelően koncertet is ad az együttes: ajándékként, nem csak a helybelieknek.

Ölbei Lívia

A gyanógeregyei zenei alkotótábor az idén mától augusztus 3-áig tart, a hagyományos nyilvános koncert augusztus 2-án (szombaton) 19 órakor kezdődik a Petőfi utca 12-ben. Már a nádfedeles kerengő - a koncertek helyszíne - sem mindennapi!

A festői kis vasi faluban a pihenést és a békét meglelő, különben budapesti Gerő Péter és felesége, Mária nyolc éve nyitották meg fiatal muzsikusok előtt gyanógeregyei házuk kapuját. Az ajánlat úgy szólt, hogy a zenészek egy héten át nyugodt feltételek között, szép természeti környezetben gyakorolhatnak, töltődhetnek és mindezért cserébe a házigazdák nem kérnek mást, csak a táborozás végén egy nyilvános koncertet. A módszer bevált. Olyannyira, hogy az ezen a néven 2010 februárjában, G. Horváth László vezetésével megalapított - és néhány hete éppen egy párizsi versenyen harmadik helyezést elérő - Anima Musicae kamaraegyüttes az idén már negyedik éve tér vissza Vas megyébe.

Ahogy a házigazda, Gerő Péter hangsúlyozza: A helybéliek ilyenkor reggeltől estig tartó muzsikaszót hallhatnak, hiszen az együttes a szabadban próbál egy tájba illeszkedő, fedett játszóhelyen mindennap délelőtt és délután. A fennmaradó időben a zenekar szólam-, illetve szekciópróbákat tart, vagy más közösségformáló programokat szervez. Az egyhetes intenzív, nyugodt körülmények között folyó zenei munka elengedhetetlen a kamarazenekar fejlődése szempontjából, mivel azon felül, hogy egy előre meghatározott programmal készül a zárókoncertre, a muzsikusok felkészülnek az előttük álló koncertévadra, a szeptemberi lemezfelvételre szakmailag és lelkileg egyaránt. Az alkotótábor zárásaként a kistérségben élők, illetve a messzebbről érkező, visszatérő közönség számára a zenekar ingyenes koncertet ad, és tapasztalatból mondhatom, hogy akik egyszer ennek ez élménynek részesei voltak, sokáig nem felejtik el. Az idén tehát szombaton este 7-re várjuk a koncertre a vendégeket. Műsoron: válogatás Haydn, Mendelhsson, Mozart, Suk népszerű műveiből.

A Musica Animae Vasban. Hegedű: G. Horváth László, Baksai Réka, Borsos Kata, Inoue Naoko, Király-Domány Bernadett, Lászlófiné Baráti Zsófia, Szabó Gábor, Szabó Tamás, Vajda Barnabás. Brácsa: Bartók Tamás, Hargitai Bence, Patkós Dániel. Cselló: Fülöp Gergely, Kurucz Krisztián, Váray Péter. Nagybőgő: Gyetvai Gábor (Fotó: Mucisa Animae)

Anima Musicae annyit tesz, hogy a zene lelke . Gerő Péteréknél a zene lelke a természet lelkével találkozik ezek pedig köztudottan jótékony hatással tudnak lenni az emberi lélekre.

A Musica Animae 2010 telén valóssággal berobbant a zenei életbe, és ahogy a zenekari ajánló mondja eddigi rövid pályafutása alatt töretlen sikerrel haladva rendre telt házas koncerteket tudhat maga mögött. Játszott már az Anima Musicae az Óbudai Társaskörben, a szintén budapesti Centrális Galériában, az Olasz Intézetben, a Hilton Szállóban, a Magyar Rádió Márványtermében, a pannonhalmi bencés apátságban, a volt győri zsinagógában, Hamburgban, és a szegedi egyetemen. A 2011-es évadban saját szervezésű koncertjei mellett a zenekar meghívást kapott számos rangos komolyzenei fesztiválra, ilyen volt a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a kecskeméti Kodály Fesztivál, a bécsi Summa Cum Laude Nemzetközi Ifjúsági Verseny és Fesztivál. Ez utóbbi versenyen az Anima Musicae kamarazenei kategóriában I. helyezést ért el. 2012-ben a kamarazenekar elnyerte a Junior Príma-díjat, valamint a magyarországi koncerteken kívül sikerrel lépett fel Olaszországban, Németországban. Az idén júniusában pedig 3. díjjal tért haza a Párizsban megrendezett európai zenei versenyről.

A zenekar a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi és volt növendékeiből alakult. Szakmai hajtóerőként elsősorban Rolla János, a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetőjének példája szolgált számukra, Rolla János ráadásul a kezdetek óta támogatja a zenekar munkáját. Az együttes célja, hogy időt és energiát nem kímélve hosszú távú műhelymunkára rendezkedjen be, amely az igazi minőségi produkciók záloga .

A cél eléréséhez jó alapot nyújt a gyanógeregyei alkotótábor, ahol a zene, a természet és az ember lelke szépen összeérhet.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!