Kultúra

2016.04.16. 15:28

Alázattal kell nyúlni a dalokhoz, szerepekhez - Körmendi Fruzsina sikerrel szerepelt a Simándy József versenyen

Körmendi Fruzsina énekesi pályája ígéretesen alakul. A szombathelyi zeneiskola után a fővárosba került, ott elvégezte a konzervatóriumot, most akadémista és sikeresen szerepelt nemrég egy rangos versenyen.

Peltzer Géza

- Húszéves koromig Szombathelyen éltem. Az Orlay két tanítási nyelvű német szakára jártam. A középiskola öt éve alatt végig a Bartók Béla Zeneiskola növendéke is voltam, magánének szakon. Őriné Kamarásy Henriett volt az első tanárom. Jó ember, és jó pedagógus. Nagyon hálás vagyok neki, és a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Az akkori korrepetitoromról, Simkó Zsuzsáról is kedves emlékeket őrzök - így beszél a kezdetekről Fruzsina.

Az érettségi után tanulmányait a Budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban folytatta Deliné Soós Ágnesnél, aki felkészítette az akadémiai felvételire. Jelenleg másodéves a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (Zeneakadémián) Meláth Andreánál, aki nemcsak a főtárgytanára, hanem példaképe is - árulja el.

A versenyen volt lehetősége Fruzsinának először nagyobb szakmai közönség előtt Puccini áriákat énekelni, nagy öröm volt számára

- Nagyon kifejező énekes, sokat lehet tőle tanulni az előadó-művészet mibenlétéről, főleg, ha színpadon figyeli az ember. Emellett pedig példásan szép a szövegejtése, amit én is nagyon fontosnak tartok. Egy csodálatos korrepetitorral is együtt dolgozom az Akadémián. Balog Zsolt egy nagyon érzékeny, nagy tudású művész, és minket is erre próbál nevelni. Emberi nyitottsága, szaktudása mindannyiunknak hatalmas segítség - folytatja.

Március végén rendezték meg a Centenáriumi IX. Nemzetközi Simándy József Énekversenyt Szegeden, Fruzsinának ez volt az első nagyobb megmérettetése. A zsűriben neves énekesek, kritikusok és operaigazgató is ült. Három fordulóra kellett felkészülniük. Elődöntő, középdöntő és döntő.

- Bejutottam a legjobb 10 versenyző közé, így végül döntőt énekeltem, aminek nagyon örültem. Főleg szopránként, mivel mindig ebből a hangfajból jelentkeznek a legtöbben. A verseny nagy tapasztalat, és nagy öröm volt számomra. A fordulók során énekeltem Puccini, Catalani, Mascagni és Wagner műveket is. Mind-mind csodás darabok, de teljesen másként veszik igénybe az embert. Van, amelyik hangilag, és van, amelyik megformálásában jelent nagyobb kihívást - fűzi hozzá.

A versenyen volt lehetősége Fruzsinának először nagyobb szakmai közönség előtt Puccini-áriákat énekelni, aminek különösen örült, mivel ezek igazán közel állnak hozzá. Nagyon foglalkoztatja ezeknek (később reméli, majd egész szerepeknek) az igaz megformálása és hangi kivitelezése. Fontosnak tartja, hogy egy énekes ne csak a hangjával legyen elfoglalva, hanem fordítson figyelmet lexikális tudásának bővítésére, idegen nyelvek elsajátítására, a társművészetek ismeretére.

- Alázattal, és a megismerés szándékával kell nyúlni a dalokhoz, szerepekhez, azzal az intencióval, hogy valamit megfejtsünk belőlük, amit aztán a közönségnek is odaadhatunk, megmutathatunk. Ha ez a keresés nincs, csak leénekelt hangok vannak, egy adag manírral nyakon öntve - mondja.

Fruzsina jövőre diplomázik, szeretne Szombathelyen is koncertet adni, talán a zeneiskolában. Szép keret lenne - teszi hozzá zárszóként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!