Kultúra

2015.05.03. 09:03

Álmodtam egyet? - Művészettel, sporttal segítik kiteljesedni a zsirai otthon lakóinak életét

Zsira - A Győr-Moson-Sopron megyei Zsirán működő Fogyatékosok Otthonának lakói elsősorban az intézményben készülő filmek által hívják fel magukra a figyelmet, de nem ez az egyetlen eszköz az itt élők mindennapjainak a kiteljesítésére.

Merklin Tímea

Álmodtam egyet? címmel rendezi meg a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona Zsira és a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület a szociális ágazatban élők részére a VII. Zsirai Speciális Filmszemlét június 10-én. A megmérettetésen már biztosan részt vesznek a nemrégiben szintén Zsirán rendezett filmnapok legjobb alkotásai. A filmezés ebben az otthonban csak az egyik út az itt lakók életminőségének javításához.

A Vámpírság című film szereplői: az ősz hajú édesanya és a fia, aki a forgatókönyv szerint éhes maradt, mert a családos ember vérét nem tudta kiszívni. A poén: palackokban civilek hoznak vért
Fotó: Szendi Péter

Az intézmény munkatársai már hosszú évekkel ezelőtt elköteleződtek abban, hogy művészettel és sporttal segítsék a lakók társadalmi integrációját. Elsősorban értelmi fogyatékosokkal foglalkoznak, de a gondozottak közülük többen mozgássérültek is. Az itt élők boldog és elégedett emberek lehetnek annak ellenére, hogy egy otthon közösségében élnek, ahol több a konfliktus és jóval több kompromisszumot kell kötni, mint egy kisebb létszámú családban. Megeshet az is, hogy az erősebbek kihasználják a gyengébbet.

Lilinek hívják azt a holland süketnémától kapott bábot, amelyet egy ember a kezére húz, és elindul vele az intézetben, bemutatkozik mindenkinek, és megkérdezi: „És Te ki vagy?” A báb biztonságot jelent, hiszen önmagunk egyes szám első személyét így harmadik személybe tehetjük át, innen könnyebb kérdezni 
Fotó: Szendi Péter

Az otthonban 262 embert látnak el, közülük 70-80 fő tud bekapcsolódni művészeti és sporttevékenységbe. A színjátszó csoportban 25 ember találhat magára, sokan bevonhatók a táncba, a filmezésbe, vannak, akik festenek. Időről időre katarzist elérő alkotások születnek, vagyis a másság nem csökkenti a minőséget.

A sportversenyeket a Speciális Olimpiai Szövetség rendezi. A közös sport terjed, például a foci, amelyben nemcsak a gondozottak, hanem a segítőik is részt vesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!