Kultúra

2015.11.23. 12:05

Alvók karneválja a Weöres Sándor Színházban

Szombathely – Aludtunk egy jót: a Tünet Együttes egy novemberi estén elhozta a Weöres Sándor Színházba Az éjszaka csodáit.

Ölbei Lívia

Az éjszaka csodáit. Az előadást Weöres Sándor azonos című verse ihlette. Amely bizonyos szempontból nem más, mint különös Szentivánéji álom-változat, a pazar és furcsa éjszakai tobzódástól a hajnali felocsúdásig. Mire ébredünk?

Nem először vendégszerepel kortárstánc-előadás a szombathelyi színházban, úgyhogy ne mondjuk azt, hogy sokkal-sokkal több hasonló alkalom kellene. Inkább örüljünk, hogy néhány szék híján telt ház van a Márkus Emília Teremben; hogy középiskolai magyar- és drámatanárok is elhozták a diákjaikat (akik az este végén beszélgetésen is részt vehetnek az alkotók társaságában). Az éjszaka csodái ráadásul egészen friss produkció, néhány hónapja mutatta be Budapesten a társulat, természetesen az együttesvezető Szabó Réka rendezésében és koreográfiájával (a kettő nagyjából ugyanaz).

A színlapon azt olvasni, hogy „tánc, tüll, tablet", és ez akár műfaji meghatározásnak is tekinthető; technikai megoldásaiban, kísérletezésében nem az első a Tünet Együttestől: „Volt már veled olyan, hogy átvirrasztottál valakivel kettesben egy éjszakát, de nem történt 'semmi' köztetek? És reggelre mégis megváltozott bennetek a világ? A rajzoló lány és a fiú újrateremti ezt az egymást-bámulós, álomszerű 'fura micsodát'. Az előadást Weöres Sándor címadó verse inspirálta. A látomásvers világa szabad, csapongó, szabálytalan, és mint Weöres költészete nagyon gyakran – korhatár nélküli. Samu Bence 2007 óta fejleszti az Animata nevű szoftvert, mely életre tudja kelteni a színpadon rajzoló lány által létrehozott tárgyakat, figurákat. A kivetített világ és a táncosok egészen különös, szürreális viszonyba kerülnek ezáltal – a vonalak megszemélyesednek, interakcióba lépnek az élő szereplőkkel. Összemosódik a valóság és a képzelet, folyamatosan átírják egymást (...)", mondja az ajánló, amelynek hangütése azért elsősorban mintha a fiatalokra apellálna. Pedig ez a fantasztikus-mesés-színes-festői világ tényleg korhatár nélkül szabadít föl belső, sokszor szorongató, voltaképpen kibeszélhetetlen – vagy csakis a művészet erejével-áttételével kibeszélhető - álom-tartalmakat. Azt meg Weöres Sándor  felesége, Károlyi Amy írta, hogy „más az éjszaka igazsága, más a nappalé". De miközben az ember átadja magát a varázslatnak (bár ez a szó is megkopott a mindennapi használatban), azon is muszáj elgondolkodnia, hogy a varázslat miből van, miképpen működik.

A titok a „valós idejű animációban", a táncosok és a rajzolt-kivetített figurák-tárgyak együttműködésében,  viszonyában rejlik. Vagyis alapvető állításokat tesz (vagy kérdéseket vet föl) magáról a színházról is. A hagyományos, általunk ismert, bár egyre gyakrabban föllazított színházi felállásban általában masszívan ott van a néző és a színész között az a bizonyos, láthatatlan „negyedik fal", amelyet a nézőteret elválasztja a színpadi világtól,  kijelöli a kétféle realitás között húzódó határokat. Az éjszaka csodái-előadásban azonban egészen konkrétan megjelenik a színpadot lezáró negyedik fal: keretben kifeszített, többnyire vetítővászonként funkcionáló „tüll" formájában. De ez a fal legalább annyira megnyit, mint amennyire lezár, miközben egészen pontosan „előállítja" azt az átderengést, amely a Weöres-verset mozgatja. Néha olyan, mint „Májá fátyla": mögötte sejlik föl a másik,  álomszerűségében „igazi" valóság. Káprázik a szem: a vetített képek által szédítő  a magasság, szédítő a mélység.

Zuhanunk, repülünk, attól függ, honnan nézzük. Megszűnik az idő. Vagy nem úgy „folyik", ahogy várnánk. Annyira, hogy néha lehetetlen eldönteni, melyik az erősebb illúzió, pontosabban melyik inkább illúzió: a kiveszített vásznon megjelenő megfoghatatlan, tobzódó kép – vagy a fényjátékban a tüll mögött fölsejlő hús-vér test (ami nélkül pedig nincs színház). Lehet, hogy illúzió a két táncos is: Furulyás Dóra és Szász Dániel. A szinte befoghatatlan gazdagságban különösen emlékezetes pillanat, amikor a két test egészen összegabalyodik, mintha maga az androgün kelne életre, még a mitológiai időkből, a „kettévágás", a férfivá-nővé különülés előtt. Vagy mintha beúszna a képbe egy másik Weöres-mű: láthatóvá válik a félelmetes Octopus, a tulajdonképpen legyőzhetetlen nyolckarú sárkány, amely nincs sehol, de mindenhol ott van. A csipkés éjszakába, alvók karneváljába forduló estétől a csörömpölő reggelig tartó, 60 perces Tünet-előadásban nemcsak a „nyolckarú fenevad" sejlik föl, hanem az egész Weöres-univerzum, abban is például a Harmadik szimfónia: „Madárka sír, madárka örül, míg piros gerendái közül néz a hatalmas - Küldd néki töretlen álmodat, míg magad vagy a vadász, meg a vad, nem szűnhet kerge futásod."

A színház közhelyszerű „örökös jelenidejének" szintén új dimenziókat nyit az előadás. A nyitányban a vászon előtt megjelenik a fiú, mintha civil táncosként: gyakorol, bemelegít. Aztán a vásznon mozogni kezd a kis fekete „ebihal" - hallani a toll kihangosított sercegését: az egyszerű fekete vonalakból „valaki" (a hatalmas) megteremti a fiúnak a lányt, a férfinak az asszonyt. Ez a kezdet, ez a teremtés, innen indul a fantasztikus tobzódás. Mint a címadó Weöres-vers körbe záródó alaphelyzete: a költő tekintete mintha először venné birtokba, fedezné fel – teremtené meg - az éjszakát, és ehhez a szédítő felfedezéshez társa is van: „...ketten láttuk: te meg én".

Az éjszaka csodái – a Tünet Együttes vendégjátáka a WSSz-ben

Rendező-koreográfus: Szabó Réka

Rendező munkatársa: Czakó Máté

Szereplők és alkotótársak: Furulyás Dóra, Szász Dániel, Mezei Ildikó

Látvány/Visual design: Mezei Ildikó, Taskovics Éva, Samu Bence

Fény és tér: Szirtes Attila

Kosztüm: Szűcs Edit

Zeneszerző: G. Szabó Hunor

Zenészek: Csizmás András, Fenyvesi Márton, G. Szabó Hunor

Külön köszönet: Gőz István

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Trafó Kortárs Művészetek Háza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!