Kultúra

2011.01.28. 11:00

Anna and the Barbies: Kitoljuk a tinédzserkort, ameddig csak lehet

Meghökkentő lemezborító egy 19 századi festmény alapján, punkos, alteres, popos-rocklemez magyarul és angolul – a Gyáva forradalmár, akinek néha Gombóc van a torkában. – Anna és a Banda jövőre három-zenekaros koncertturnét tervez.

Garai Antal 'Atom'

Nemrégiben szerkesztőségünkben járt az Anna and the Barbies együttes három tagja, Pásztor Sámuel zenekarvezető gitáros, Pásztor Anna „frontperszóna” és Hernádi Dávid basszusgitáros. A csapat legújabb lemezét, a Gyáva forradalmárt népszerűsítették médiaturnéjuk során, elcsíptük őket egy interjú erejéig.

VN online: Milyen apropóból jártok itt Szombathelyen?
Sámuel: Médiaturnén vagyunk, azaz népszerűsíteni jöttünk az új lemezünket. A Gyáva forradalmár, a harmadik albumunk, nemrég jelent meg, s mivel készülünk jövőre egy koncertturnéra, próbáljuk minden nagyobb városba eljuttatni a zenénket magunkkal együtt. A koncertturnén összeáll három zenekar, a Supernem, az Irie Rock Trio (az Irie Maffia ritmusszekciójából alakult banda) és az Anna and the Barbies, a helyszínek még szervezés alatt vannak.

VN online: 2004-ben alakult a zenekar, számos fellépés, albumok, előzenekara voltatok Lenny Kravitznak  – milyen út vezetett a harmadik albumig?
Anna: Elég rögös (nevet).
Sámuel: Ketten alapítottuk a zenekart, Anna és én, mi testvérek vagyunk. Játszottunk Lenny Kravitz előzenekaraként 2008-ban a Papp László Sportarénában, tízezer fős közönség előtt. Idén szintén az arénában, az A-HA előtt léptünk fel. Az első lemezünk a Passionfruit még magánkiadásban jelent meg, ezt egy amerikai online zeneterjesztő hálózat gondozásában, utána 2006-ban talált ránk a CLS kiadó, 2007-re elkészült az első hivatalosan, országosan kiadott albumunk a Medalion – az album négy dalából videoklipp is készült, Mészáros Kati rendezésében.  Az MTV rotációban játszotta őket, az Álmatlan című számunk a klippes toplista az első helyig jutott!

Anna: Időközben volt rengeteg klubkoncertünk, felléptünk fesztiválokon, játszottunk a Stereo MC’s előtt a Petőfi Csarnokban, és zenéltünk színházban is. Suda Balázs Róbert rendezte MoNOporno-ban alakítottam Julie kisasszonyt, amíg a zenekar a színpadon élőben játszotta az átvezető zenéket. Ezen kívül az MR2 akusztik-ban is lehetőségünk volt megmérettetnünk. Az MR2 Petőfi Rádió rotációban játszotta a Don’t Fit It című dalunkat, második helyen állt a negyvenes listán, gyakorlatilag a harmadik lemeze előfutára volt a ez a dal.

VN online: Úgy tudom ehhez készült egy különleges klip is
Anna: Egy fiatalokból álló, animációs team, a GY.Á.R. keresett fel minket, kiválasztották a dalunkat. Ők egy külföldön is nagyon foglalkoztatott nívós stáb, akik szerettek volna bemutatkozó munkának készíteni egy video klipet és ehhez angol nyelvű dalra volt szükségük. Egy évig készült a klip, és legnagyobb meglepetésünkre 3D-s technológiával. A fekete-fehér klipben a központi motívum egy női alak, többször egyenesen kimasírozni látszik a képernyőből...

VN online: Az eddigi legjobb és zeneileg is a legegységesebb album a Gyáva forradalmár. Kellett ez a pár év, hogy összeérlelődjön a banda?
Samu: Kellett ennyi idő. Elég sok tagcserén vagyunk túl. Úgy érezzük, hogy a végleges felállást mostanra nyertük el, például itt ül velünk Hernádi Dávid, aki a basszusgitárosunk nyár óta. Úgy érezzük, hogy végre sikerült lemezre venni, az élő koncertek lendületét és dinamikáját, ugyanaz az energia és vadság, sugárzik a hallgatva is. Ez egy olyan lemez, amire megtaláltuk hangzásunkat, ami, talán, a legnehezebb feladat. Az élő hangszeres felvételek dominálnak rajta, míg az előző lemezek inkább elektronikus jellegűek voltak. Ez a mostani abszolút rock. Szeptember 24-én volt a lemezbemutató koncertünk az A38 hajón, teltházas buli volt, a klipbemutatót is ott tartottuk.

VN online: A lemezborító elég figyelemfelkeltő, meghökkentő lett, klasszikus és vagány is egyben, honnan jött az ötlet?
Anna: Az egyik éjszakába nyúló stúdiós felvételnél én már befejeztem az éneklést, de még a többiek dolgoztak. Annyira fáradt voltam, hogy elaludtam a fotelban, valami zavaros álmom volt. Pesten azon a környéken lakom, ahol mindig belefutok valamilyen tüntetésbe, zavargásba, és azt álmodtam, hogy egy füstös utcán fut valaki szemben velem meztelenül. Nem tudom, hogy miképp, de ebből asszociálva miután felébredtem az első ami eszembe jutott az egy Eugéne Delacroix festmény volt, A Szabadság vezeti a népet. Ez az 1830-as festmény még gimnazista koromban fogott meg. A kép dinamikájában, a központi női alak érzékenységében, erejében, illetve a rock and roll életvitelben párhuzamot láttam (ugye én is egyfajta „csatavezető” vagyok). Ezért lett ez a kép a választásunk borítónak.

VN online: Mit szóltak az ötlet hallatán a többiek? Könnyű volt reprodukálni?
Anna: Elmondtam a zenekarnak és a kiadónak, tetszett mindenkinek. A megvalósításhoz megtaláltuk Németh Kristófot, aki amellett, hogy tehetséges zenész, főállásban zseniális fotós, illetve Rikk Ágnes, világbajnok sminkmestert. Öt különböző színházból szedtük össze a fotóhoz a kellékeket a ruháktól az utolsó tölténytáskáig. 1-2 dolgot nem sikerült beszereznünk, azokat megoldottuk magunk sufni-tuningjában: a fejemen lévő sapka egy mamusz olyan formájúra varrva, ahogy az eredeti festményen van, illetve a jobb oldalon fekvő katona (Dávid) vállapját Viledából gyártottuk. (nevet)

VN online: Pár gondolatot mondanál az új lemezről, a kulcsdalokról?
Anna: A Gyáva forradalmár, címadó dalunk, a supernemes Papp Szabival üvöltjük/énekeljük el. Ez egy punk duett és ez összefoglalja azt az életszakaszt amiben vagyunk. Kitolódott tinédzserkorunkat, amivel az életszeretetet és a szabadságot szeretnénk minél elevenebbé és hosszabbá tenni. Néha érezzük, hogy valamikor majdcsak le kell majd nyugodni az embernek, de ezzel a lemezzel kaptunk még egy kis haladékot.

A Don’t Fit In az előbbi témakörbe tartozik, angolul. „Hogy ha nem illesz be a sorba, akkor lehet, hogy sohasem fogsz” – a dal azt taglalja, hogy vajon ezt mennyire kell problémaként értékelni.
A Mars egy vidám hangulatú dal, arról szól, hogy színház az egész világ, angol bölcsészként fogok diplomázni – ha valaha még megírom a szakdolgozatom – és a profjaim legnagyobb megelégedésére Shakespearetől, Arisztotelésztől és Platontól kértem kölcsön a véleményüket színház-világ ügyben, és azt kissé swinges lüktetéssel jól elrappeltem.

VN online: És a bónuszkérdés, ami minden interjúban elhangzik az együttes nevéhez kapcsolódik: Honnan ered a név, és miért lettek a fiúk Barbie-k?
Dávid: Én ezt már késznek örököltem, eredendően Anna fejéből pattant ki ez a szójáték. Az Anna ugye az Anna, a Barbie-k meg mi lennénk, a kicsi, köpcös és szőrös emberek, melák rokkerek, és gizda cingárok, akik annyira talán nem is Barbie-k. Talán egyfajta anti-Barbie-k vagyunk, itt a csavar  a bandanévben. A zenekar nevét nekünk kell megtölteni tartalommal, és ez sikerül is. Egyébként a Barbie-k: Pásztor Sámuel (gitár), Bubnó Márk (dob), Vaghy Tamás (billentyűk) és Hernádi Dávid (basszusgitár).

Anna: Olyan név, amit könnyű megjegyezni. Kezdetben sokszor beöltöztetem a skacokat, mindenféle jelmezekbe. Volt a barokk-szoknyától, különféle stílusokon, anyagokon, korszakokon keresztül mindenféle a ruhatárban, de aztán abbahagytam lassanként a „barbizást”, mivel látom, hogy mindenki kezdi megtalálni a saját színpadi egyéniségét, amiben jól is érzi magát.

Anna: Még szervezés alatt van, de reméljük a koncertturnénk egyik állomása Szombathely lesz.
Dávid: Azért a sok kedves ember miatt is, aki eddig fogadott minket itt Szombathelyen.
Anna: Olyan nyugodt mindenki, megérkeztünk, fáradtan, a nagy pesti nyüzsgésből és mindenki kedves, nyugodt, jó volt ide jönni. Addig is rengeteg helyen megtaláltok minket, weboldalunkon , a Myspace-en, és persze facebook oldalunkon is s mielőtt kérdezné valaki, igen, minden embernek mi írogatunk vissza, akár több órát is ücsörgünk a gép előtt. Szerencsére egy nagyon jól dokumentált banda vagyunk, fotóznak minket sokan és ezeket a képeket megtaláljátok az adatlapjainkon, oldalunkon. Írjatok, ha valamire kíváncsiak vagytok, szívesen válaszolunk.
Dávid: Főleg a nőknek! (nevet)
Anna: Majd én írok a fiúknak. (mosolyog)
Sámuel: Maradjunk annyiban, hogy szívesen válaszolunk mindenkinek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!