Kultúra

2016.10.25. 10:35

Aranyszárnyak suhanása Törőcsik Mari fővédnöksége alatt - Indul a második országos speciális filmszemle

Budapest, Szombathely - A szombathelyi székhelyű Magyar Speciális Mozgókép Egyesület október 26-27-én rendezi meg a II. Országos Speciális Független Filmszemlét, amelynek fővédnökségét az idén is Törőcsik Mari vállalta. A szakmai zsűri elnöke: Janish Attila filmrendező.

Ölbei Lívia

Fábián Gábor szombathelyi-kőszegi függetlenfilmes körülbelül egy éve  sok év fölgyülemlett tapasztalataival fölvértezve  kezdeményezte a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület megalapítását. Az MSME gyorsan rangot vívott ki magának: első nagy programja, a tavaly ősszel útnak indított országos független filmszemle nemcsak az alkotók érdeklődését keltette föl, hanem a filmes szakma és a támogatásokról döntő szervezetek (Filmalap, EMMI, Médiahatóság) figyelmét is. A fővédnökséget pedig a nemzet színésze, Törőcsik Mari vállalta el, mindjárt az első alkalommal. Őt sem kellett győzködni: már a zsirai filmes idők óta jól ismeri - és minden adandó alkalommal elismeri - Fábián Gábort és tevékenységét.

A speciális filmszemle specialitása abban áll, hogy értelmileg sérült, autizmussal élő, illetve pszichiátriai és szenvedélybeteg alkotók munkáit tárja a közönség elé. Ugyancsak külön kategóriában versenyeznek azok a civil és függetlenfilmesek, akik a sérültek világának bemutatására vállalkoznak.

Janish Attila filmrendező és Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület alapítója, elnöke (Fotó: VN archív)

Fábián Gábornak egyesületi elnökként is mély meggyőződése, hogy a filmezésben komoly lehetőségek rejlenek a személyiségfejlesztést, a mentális komfortérzet növelését illetően - úgyhogy mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több, sérült emberekkel foglalkozó intézmény közösségei ráérezhessenek a filmezés ízére. Nem véletlen, hogy a speciális filmszemle egyik nagydíjának neve Aranyszárny, kifejezve a kezdeményezés  szellemiségét.

A 2015-ös első szemle sikere után az sem volt kérdés, hogy lesz folytatás. Mert kell a találkozás, kellenek a szakmai tanácsok, kell az értékelés. A zsűriben Janish Attila filmrendező mellett (aki már tavaly azonnal az ügy mellé állt) dr. Radványi Katalin (ELTE- Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar), Kulcsár Tamás filmrendező és Lovass Tibor médiapedagógus foglal helyet, ezúttal 32 versenyfilmről döntenek. A támogatóknak köszönhetően ráadásul értékes - a további filmkészítést segítő - díjak várják a legsikeresebbeket az idén is.  A helyszín szintén bevált:  ismét a budapesti Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér fogadta be az eseményt. Október 26-27-én mindenkit várnak szeretettel: a vetítések nyilvánosak és ingyenesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!