Kultúra

2016.10.21. 12:53

Ars Pannonica: kortárs képzőművészet határok nélkül

Budapest, Klagenfurt – Az idén immáron hatodik alkalommal rendezi meg a Vas Megyei Önkormányzat az Ars Pannonica Nemzetközi Képzőművészeti Tárlatot.

Erős D. Zoltán

A két helyszínen, Budapesten és Klagenfurtban látható kiállítás célja a középgenerációs kortárs magyar és osztrák művészet egy szeletének bemutatása. A rendezvényen a fővárosi, dunántúli művészek mellett karintiai és bécsi művészek kapnak lehetőséget festészeti és grafikai alkotásaik bemutatására.

A budapesti megnyitón megjelent alkotókat és az érdeklődőket Vas Megye Közgyűlése nevében dr. Kondora Bálint alelnök köszöntötte

Kortárs alkotók mintegy hatvan alkotása szerepel a napokban Budapesten, a Várkert Bazár Déli Paloták épületében megnyílt,  és a fővárosban november 11-éig látogatható  VI. Ars Pannonica Nemzetközi Képzőművészeti Tárlaton. A megjelent alkotókat és az érdeklődőket dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, és dr. Ralph Scheide, Ausztria magyarországi nagykövete köszöntötte. A tárlatot Gyutai Csaba, a Várkert Bazár Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg,  majd P. Szabó Ernő művészettörténész méltatta annak jelentőségét.

-          Ez egy párbeszéd, amely különböző régiókban, művészeti központokban élő magyar és osztrák alkotók művein keresztül valósul meg-  mondta P. Szabó Ernő.

Az Ars Pannonica kiállítássorozat Szombathelyről indult, amely egykor Pannónia fontos politikai, gazdasági és kulturális központja volt, és ez a tény ma is meghatározza a kiállítássorozat karakterét. A tradíció és a megújulás, az értékek sokfélesége, kölcsönhatása jellemzi a VI. Ars Pannonica Nemzetközi Tárlatot is, amely keresztmetszetet ad a magyar és az osztrák kortárs képzőművészetről, a különböző generációk, szemléletmódok, műfajok, technikák együttéléséről, a megőrzött hagyomány és az egyéni törekvések gazdagságáról.

 

A tárlat - amely a Vas Megyei Önkormányzat szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyarország Bécsi Nagykövetsége, a Karintiai Tartományi Hivatal, valamint a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg - november második felében Klagenfurtban, a Karintiai Tartományi Hivatalban lesz látható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!