Kultúra

2017.06.06. 13:29

Az ember, aki kérdezett - Kétnapos konferenciát rendeznek Hankiss Elemér szellemi örökségéről

KŐSZEG - Június 8-9-én a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (FTI-IASK) Hankiss Központja konferenciát rendez A kérdező ember címmel Hankiss Elemér életművéről. Az intézmény példamutató módon gondozza a „reneszánsz ember” életművét: jövőre kutatható lesz hagyatéka, és megnyílik a Kérdések Háza interaktív kiállítása is.

Hankiss Elemér olyan tudós volt, akinek alapeleme volt az interdiszciplinaritás, így több tudományágban is emlékezeteset alkotott. Húsz esztendeig dolgozott Kőszegen, és jelentős szerepe volt a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének létrehozásában is –mondja Bokányi Péter, az intézmény Hankiss-archívumának vezetője.

– Végakarata szerint szellemi öröksége, kéziratai könyvei a városba kerültek: ezt az anyagot most levéltárosok, könyvtárosok rendezik, és egy év múlva teljes mértékben kutathatóvá válik.

A kőszegi iASK több módon is őrzi ezt az örökséget. Másfél év múlva átadják a Kérdések Házát. A Chernel utca 10. alatti épületben egy olyan interaktív tárlatot is tervezünk, ahol nemcsak a tudósok, hanem a civil érdeklődők is betekintést nyerhetnek a gondolkodó életművébe – mondja Bokányi Péter, aki szerint az egész olyan lesz, mint a „bölcsész Csodák Palotája.

Itt megismerhetjük majd a Hankiss Elemér által feltett fontos, súlyos és szerteágazó témaköröket érintő kérdéseit.

Hankiss Elemér: hagyatéka egy éven belül kutatható lesz, és interaktív kiállítás is nyílik belőle

Olyat látott meg, amit más nem volt képes

Abban ugyanis egyetért mindenki, aki e szellemi örökséggel foglalkozik, hogy Hankiss elsősorban kérdéseket hagyott ránk, amelyeket vagy képesek vagyunk megválaszolni, vagy nem. Egyáltalán kell-e mindent megválaszolni? E kérdések köré épül az a konferencia, amelyet a jövő hét második felében, június 8-9-én rendeznek A kérdező ember címmel a kőszegi Zwingerben (Chernel u. 16.).

Az eseménysorozat egyik neves előadója dr. Csepeli György szociológus, kutató szerint Hankiss egyik utolsó művében, A befejezetlen emberben azt feszegeti, hogy a bizonytalanság immár az életünk része, és nem lehet megszüntetni: inkább együtt kell élni vele, és ehhez optimalizálni a viselkedésünket. Kérdései egy része pedig örökérvényű: egyik munkájának a kvantummechanika és az élet értelme a témája.

Csepeli György, aki a konferencia első napján „Egy 21. századi tudós a 20. században” címmel tart előadást, úgy gondolja, a tudós életműve, gondolatai mindemellett nagyon is aktuálisak, hiszen a volatilitás, a már említett bizonytalanság, a komplexitás és a kétértelműség korát éljük.

Ő ugyanazon trendeket, eseményeket figyelve olyan dolgokat látott meg, amit más nem volt képes. Sok tudományágba belekóstolt, és a konferencia paneljei e sokszínűségnek egyes elemeit veszik elő. A paneleket pedig Hankiss életművéhez kapcsolódó zenedarabok kötik össze.

A konferencia ingyenes, szabadon látogatható, angol és magyar nyelven zajlik, szinkrontolmácsolással. (x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!