Kultúra

2014.01.28. 15:15

Az Illatszertár a WS Színházban

Szombathely - Béres Attila nagy varázsló: havat is rendelt az Illatszertár című bűvös-bájos karácsonyi mese bemutatójához. Premier pénteken este 7-kor a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán.

Ölbei Lívia

December 11-én (ahogy arról be is számoltunk), Béres Attila (átélt) előadásában ismerkedhettek meg a színészek az Illatszertár című László Miklós-vígjáték szövegével a WS Színház próbatermében. Most meg már itt van a főpróbahét. Ez az az időszak egy színházban, amikor minden pillanatban megtörténhet a csoda: megszülethet az előadás.

Béres Attila nemrég – az Hammerschmidt Illatszertár tulajdonosát játszó Jordán Tamás társaságában – arról beszélt a Frei Café asztalánál, hogy „a színész tényleg meztelen a színpadon". A talán el is koptatott közhelynek számára mély tartalma van. Rendezőként arra törekszik, hogy a színészek a saját személyiségükből induljanak ki, amikor a szerep megformálása a tét. Az azonosságokat vállalni kell. És ha a személyiség „összekeveredik" a szereppel, akkor a nézővel is valami fontos történik: nem nézi, hanem átéli a színpadon figyelemmel kísért történetet. Eltűnik az a bizonyos láthatatlan negyedik fal – Béres Attila „hártyának" nevezi –, amely a nézőteret a színpadtól elválasztja (illetve a kettőt mégiscsak összeköti). Arról viszont, hogy mindezt hogyan érheti el a rendező a színészekkel, nehéz beszélni. A rendezés nem színpadi közlekedés-irányítás; miközben persze az is. (Béres Attila ezen a ponton Babarczy Lászlót idézte, aki – nyilván tapasztalatból – úgy véli, hogy „a rendezőé a világ legmagányosabb szakmája".

Jordán Tamás színészként és rendezőként szintén a megéltségre esküszik (a színtiszta technikával szemben). Kedves József Attila-sora passzol ide, miszerint „az igazat mondd, ne csak a valódit". Ő mindenesetre azon van, hogy a megcsalt, kicsit összetört, idősödő Hammerschmidt ne csak valódi (tegyük hozzá: az se kis teljesítmény), hanem igaz is legyen a színpadon.

László Miklós kisemberek nagy gondjaival (szerelem, féltékenység, gazdasági válság stb.) boldog-szomorú, csillogó, szívhezszóló karácsonyi meséjéhez még havat is rendelt Béres Attila, hogy a karácsony illúziója kinn és benn teljes legyen.

Premier január 31-én (pénteken) 19 órakor az Akacs Mihály utca 7. nagyszínpadán, Jordán Tamással, Kálmánchelyi Zoltánnal, Szabó Tiborral, Endrődy Krisztiánnal, Nagy Cilivel, Fekete Lindával, Varga Dórával, Orosz Róberttel, Szerémi Zoltánnal, Vass Szilárddal, Szabó Róbert Endrével, Ostyola Zsuzsával, Poór Évával, Balogh Jánossal.

A szépséges, békebeli díszletet Horesnyi Balázs, a viselni vágyott kosztümöket Pilinyi Márta tervezte.

(A premier előtt a hagyományok szerint Irokéz-kiállítás nyílik a Weöres Sándor Színházban.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!