Kultúra

2015.02.28. 14:20

Baka Géza magángyűjteménye látható az Öreg iskolában

Alsóőr - Egy nívós kőszegi képzőművészeti gyűjtemény kiállítására gyűltek össze pénteken este a magyarok Alsóőrben.

Némethy Mária

- Ennyi ismert művész és értékes mű kiállítása eddig még soha nem volt látható itt, az Öreg iskolában - hangsúlyozta köszöntőjében Kelemen László, a Magyar Média és Információs Központ vezetője pénteken este, amikor a kőszegi Baka Géza gyűjteményére összegyűlt burgenlandi magyarokat köszöntötte. Énekkaruk szép, tavaszi dalokat adott elő.
Albert Tibor költő, író, aki Baka Géza jó barátja és képzőművészeti kérdésekben tanácsadója, elmondta: lépésről lépésre bővült a gyűjtemény a művek megőrzése szándékával, a szépség szeretetével. 
- A festő az ecsetjével üzen, a 33 kép 33 gondolatot közvetít - emelte ki. Igaza van abban is, hogy túlmagyarázni a kiállítás anyagát nem kell, az önmagáért beszél: zömében híres nagybányai festők három generációjának festményei, grafikái, akvarelljei láthatók a kiállításon, de van kép a Dunakanyarról, Szentendréről, sőt egy szocreál is akad köztük. 
A jó humorral és víg kedéllyel megáldott Baka Géza szálloda- és vendéglátóhely tulajdonosként él Kőszegen. Érdeklődésünkre elmondta: öt-hat éve kezdett foglalkozni a gyűjtemény létrehozásával, s hetente egyszer tonikfröccs mellett váltják meg a világot barátjával, Albert Tiborral. Fiatalon, már az NDK-ban dolgozva kiderült, hogy lírai alkat, vonzza a szépség, s nagyon szívesen elmerül a művészetek világában, úgyhogy a gyűjtés nem marad abba. 
A kiállítás érdekessége, hogy Albert Tibor mindegyik képhez ismertetőt készített, úgyhogy rengeteg ismeretet is szerezhet a tárlat látogatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!