Kultúra

2017.07.05. 16:05

Bartók Béla apaként - A zeneszerző másik arcát mutatja az új dokumentumfilm

SZOMBATHELY - Ötvenéves idén a Bartók szeminárium és 33 éve bővült fesztivállá. A tánc az idei középpont, és egy különleges dokumentumfilm premierjét tartják.

Bakos Ágnes

Elmarad Martha Argerich koncertje a szombathelyi Bartók-fesztiválon, mivel az argentin zongoraművész lemondta július 11-i koncertjét az Agora Szombathelyi Kulturális Központban, közölte a Filharmónia Magyarország. A szervezők dolgoznak a "kárpótláson", azon, hogy a Bartók-fesztivál nyitóhangversenye méltó legyen a fesztiválhoz és a meghirdetett koncerthez. Ami biztos, az egy különleges filmbemutató.

Július 14-én, pénteken 20 órakor kerül vászonra az Agora Savaria Moziban a Bartók.

Bartók Béla zenei munkássága tudható és érthető - tan-anyag. Azonban Bartók Béla személyiségét, hazájához és a világhoz fűződő viszonyát, emberi karakterét kevésbé ismerhettük - eddig. A Bartók-film arra próbál választ adni, milyen volt a világhírű mester, mint magánember, hazafi, közéleti személyiség és világpolgár. A filmben Péter, Bartók Béla 93 éves fia segítségével ismerjük meg különleges és szomorú történetét.

Sipos József, a film rendezője azt mondta: különleges ajándék, hogy éppen a jubileumi fesztiválon tarthatják a film ősbemutatóját. Elmondta azt is, hogy az eredeti elképzelés szerint játékfilmet akart készíteni Bartók Béláról - már csak azért is, mert nem foglalkozott dokumentumfilmekkel soha. Aztán jött a felismerés: - Nincs olyan színész, aki el tudná játszani ezt a sokszínű embert - fogalmazott a rendező. A kulisszákról elárulta: három és fél éve kezdték forgatni a filmet. Bartók Béla 93 éves fia, Péter Amerikában él - nehezen jutottak el hozzá, és még nehezebben állt rá a beszélgetésre. - Nagy lutri volt, hiszen előtte semmit sem tudtunk róla
- mondta a rendező. Egyszerűen útra keltek a tengerentúlra. Egy öregek otthonában él Péter. Amikor odaértek, még nem tudták, hogy fogadja-e a stábot - mesélte a rendező. Aztán az otthonban már a kapunál tábla hirdette, hogy filmforgatás lesz a klubszobában . Így készült az interjú. Bartók Péter hetven éve él Amerikában, ehhez képest választékosan beszélt magyarul. Sipos József azt mondta, tapintható az eltéphetetlen kapocs közte és az apja között. Egy szuggesztív mesét láthat, aki megnézi a Bartókról készült dokumentumfilmet. Péter úgy mesélt, mintha színész lenne, mindent újra és újra átélt az apjával kapcsolatban, ami csak szóba került - idézte fel a forgatást a rendező. Sipos szerint új dolgokat árul el Bartókról a film - ezért is szeretnék minél több emberhez eljuttatni. A film alkotói azt szeretnék, ha Bartók, mint apa, mint ember is ismert lenne: annyira, mint a zenéje. A dokumentumfilm egészéről a rendező azt mondta: a Péterrel készült interjú a lényeg, a többi részlet csak aláfestés. Hogy mi minden fért még bele a mozgóképmesébe, az kiderül július 14-én Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!