Kultúra

2015.11.24. 14:15

Bárzongorista szeretne lenni

Batyi Norberttel a roma származású fiataloknak szervezett idei Ki mit tud?-on találkoztunk. Láthatóan izgult, de amikor színpadra lépett, az izgalomnak nyoma sem maradt. Nem az idei volt az első fellépése, szinte visszatérő vendég a tehetségkutatón, ahonnan többször is kategóriája nyerteseként távozott. A zenei tehetségét azonban nem csak itt csillogtatja meg.

Vadas Krisztina

Batyi Norbert 16 éves, Szombathelyen lakik. Többeknek ismerősen csenghet már a neve, hiszen egyre nagyobb babérokra tör a zene világában. A fiatal roma zenésztehetségnek sok akadállyal meg kellett küzdeni, de kitartása példaértékű: a zene mindig tartotta benne a lelket.

Fotó: Szendi Péter

Norbert öt-hat éve foglalkozik aktívan a zenéléssel, de zenei élete nem ekkor kezdődött. Igazi muzsikus családban nőtt fel, a zene szeretetét valószínűleg felmenőitől örökölte: két nagybátyja és nagypapája még mindig aktívan foglalkoznak a zenéléssel.

Jelenleg a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola zeneművészeti tagozatán, jazz szakon tanul, nem véletlenül. A jazz Norbi nagy szerelme, szívesen foglalkozna ezzel a jövőben is.

– Jazz-zongorista szakon tanulok, most vagyok másodéves az iskolában. Amikor elkezdtem komolyabban zenélni, egyből a zongorával indítottam. Nekem ez a hangszer a nagy szerelmem – meséli Norbi. – Emellett nemrég elkezdtem tanulni a gitározást is, mert az mindig jó, ha több lábon áll, ez esetben több hangszeren játszik az ember. A gitározás sokat segített a zenei fejlődésemben, ezért ezt is szeretném hosszútávon tanulni, és magas szinten művelni, de mindig a zongora marad a fő hangszerem – tette hozzá.

Norbert nagyon szereti a bárzongorista vonalat, a jövőben főként ebben szeretne érvényesülni, de minden műfajt szívesen kipróbálna. – Szeretnék majd egyszer egy független, univerzális bandát, akikkel mindenféle műfajban játszanánk. A gitárral több út is megnyílt előttem, a következő, amit kipróbálok, lehet, hogy a rock lesz – mondja nevetve.

Fotó: Szendi Péter

Norbi életében azonban nem mindig mentek ilyen simán a dolgok.

– Amikor az ember szembesül azzal, hogy roma – mert hát egyszer szembe kell nézni ezzel –, akkor egy kicsit meghátrál, de nem szabad engedni, hogy ez eluralkodjon rajtunk. A család, a barátok és a zene nagyon sokat segítettek abban, hogy ezen túllendüljek. Mindig volt valaki, aki segített. A legfőbb, hogy meg kell találni azt a dolgot, ami tovább motivál: nekem ilyen a zene – meséli Norbi. – Mindig is voltak előttem akadályok, és tudom, hogy lesznek is, de büszke vagyok arra, hogy ezeket le tudtam küzdeni. Volt, hogy elgondolkodtam azon, mivel foglalkoznék, ha abbahagynám a zenélést, de nem találtam semmi mást, amit szívvel-lélekkel tudnék csinálni – tette hozzá.

– A 2014-es Ki mit tud? is sokat adott nekem, ugyanis az ottani fellépésem után az Agora Savaria – Szombathelyi Kulturális Központ felkért, hogy az egyik kiállításuk megnyitóján zenéljek. Nagyon örültem a meghívásnak, nagy megtiszteltetés volt számomra, de a legfontosabb, hogy ez lelket öntött belém, hogy van értelme a folytatásnak.

Az idei Ki mit tud?-ra ismét jelentkezett Norbi, és azt is elárulta, hogy miért: – A mostani verseny zsűrijében a Budapest Bár zenekar vezetője is ott ült. Az ő munkásságuk számomra példaértékű, amit ők a hangszerekkel művelnek, az csodálatos, ezért is volt megtisztelő előtte játszani. Emellett szeretek minden lehetőséget megragadni, ahol átadhatom másoknak a zene szeretetét.

Norbi már az egyedi alkotásban is jeleskedik, a versenyre hozott darabjának például ő írta az elejét, de egy kicsit át is alakította: az Egyedül ballagok című darabot jazz-es vonalra módosította, és bárzongorista stílusban adta elő. Mint elmondta, szövegeket még nem ír, de mivel énekelni is tanul az iskolában, a jövőben akár a szövegírás is szóba jöhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!