Kultúra

2010.10.25. 06:30

Béke, borzalom - Őszi búcsú Kis Róka Csabával

Utolsó kiállítását nyitotta meg az Irokéz Galéria pénteken este a Thököly utcai Padláson. Méltatlan, hogy a város nem tartja fontosnak a kortárs galéria támogatását.

Ölbei Lívia

P. Szabó Ernő művészettörténész ajánlásával, nagy érdeklődéstől kísérve nyílt meg pénteken este az Irokézpadláson a Kis Róka Csaba mitológiai békébe, idillbe ágyazott válogatott borzalmaiból rendezett  kiállítás, a Priapus. Éppen színre lép a Barcsay Jenő Emlékzenekar – benne a fiatal festő a basszusgitáros –, amikor a nonprofit intézményként működtetett Irokéz Galéria egyik tulajdonosa, Pados Gábor elmondja: azért döntöttek az Irokéz Galéria bezárása mellett, mert méltatlannak artják, hogy az utóbbi két évben a város – a szombathelyi önkormányzat – kiszállt a galéria támogatásából. A fenntartás, a kiállítás-szervezés költségeinek oroszlánrészét természetesen korábban is a galéria tulajdonosai állták – bírva például a Nemzeti Kulturális Alap támogatását –, de a várostól érkező támogatás gesztussal ért föl: „Fontos, amit csináltok.” Tényleg fontos. Az Irokéz Galéria 2001-ben az Irokéz Gyűjtemény (Pados Gáboréké az egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti kollekció Magyarországon) bemutatásával tette le a névjegyét Szombathelyen. (Ráadásul azon a nyáron az Irokézpadláson mutatta be első előadását, a Sóska, sültkrumplit a Kamara Savaria.)

Azóta közel negyven (egyéni és csoportos) kiállítást láthatott a közönség a Thököly utcai galéria önmagában is izgalmas padlásterében; a „kortárs felhozatal” élvonalából. Hagyományt teremtett az Irokéz azzal a tehetségkutató programmal is, amely Vas megyei általános és középiskolás diákoknak, egyetemi hallgatóknak – a „leendő kortás képzőművészeknek” – teremtett lehetőséget évről évre a megmutatkozásra: a legkülönbözőbb műfajokban, szakmai zsűri felügyelete mellett. Pados Gábor és Pajor Zsolt 2008-ban kis- és középvállalkozások kategóriában megkapták a Summa Artiumdíjat, amely a kultúrát, a művészeteket kiemelkedő módon támogató vállalatok és magánszemélyek tevékenységét ismeri el. Az Irokéz olyan szigetté vált, amelyre egy, a kultúrára valamit is adó városnak – hát még a „nyugat királynője” címet sirató, arra pályázó Szombathelynek – büszkének kellene lennie. Az Irokéz Galériában Kis Róka Csabáé az utolsó kiállítás: a Priapus novemer 5-éig, hétköznapokon 14-18 óráig látogatható (most is belépődíj nélkül). Igyekezz, a padlás zár.

Érintés: Liverpool Biennále 2010
A Liverpool Biennále Nagy-Britannia legnagyobb képzőművészeti seregszemléje. Az idei (hatodik) kiállításra Magyarországról két művész, Benczúr Emese és Kis Róka Csaba kapott meghívást a nemzetközi mezőnyben. A több helyszínen játékba hozott bemutató 2010-es alapgondolata az „érintés”: a szervezők-kurátorok legfőbb kérdése az, hogy miképpen érinti meg egyik vagy másik műalkotás a befogadót. A biennále látogatóinak száma millióban mérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!