Kultúra

2016.04.24. 15:16

Bélyegeken a világ a szombathelyi könyvtárban – Gyerekek és a filatélia

Szombathely – Szakszerű bélyegbemutatóra várták a kisebb és nagyobb bélyeggyűjtőket a Berzsenyi Dániel Könyvtár gyermekkönyvtárában, ahol még egy kis bélyegrajongó is tudott meg érdekességeket. A programmal nemzetközi találkozóra készültek a résztvevők.

Bakos Ágnes

– Erről le lehet áztatni a bélyeget? Nem, ez díjjegyes levelezőlap, így hívják, amikor rányomtatják a bélyeget – mutatta az érdeklődő kicsiknek Angyal Erzsébet, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége Ifjúsági Szervezetének elnöke. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban várták a filatélia iránt érdeklődő gyerekeket.

Még Hegyfaluból is jöttek: Juhász Árpád, a hegyfalui Képeslap Múzeum Baráti Kör elnöke hozott érdeklődő diákokat. Timár Klaudia például a kutyás bélyegeket gyűjti – évek óta, persze hol óriási lelkesedéssel, hol egy kicsit háttérbe szorul ez a hobbi. De a gyerekeknél ez így szokott lenni. A könyvtárban azért szervezték a programot, hogy a kissé feledésbe merült időtöltéssel megismertessék a gyerekeket, kedvet csináljanak a bélyegekhez.

Persze vannak kivételek, mint Singer Dávid, aki ugyan még csak kilencéves, de már három éve bélyeggyűjtő. Nem is akármilyen tudással.

– A nagypapája, az édesapám gyűjtő, komolyan foglalkozik a bélyegekkel. Ő mesél sok-sok történelmi érdekességeket a bélyegekkel kapcsolatban Dávidnak, így jött az érdeklődés – mesélte Dávid édesanyja.

Angyal Erzsébetnek csak kevés olyan kérdése volt, amelyre a kis bélyeg-tudós ne tudott volna válaszolni.

Hogy melyik volt az első bélyeg a világon? Dávid ezt is tudta: a Penny Black volt a világ első hivatalos, felragasztható postabélyege, 1840. május 1-jén adta ki Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága.

A lelkes gyerekek azt is tudták, hogy a bélyegalbumban mutatott Penny Black nem lehet eredeti, hiszen az elképzelhetetlenül értékes és drága darab. (Regények sora szól az első bélyegről, van, amelyik kimondottan gyerekeknek: Alan Bradley Flavia de Luce-sorozatának első darabja például biztosan a filatéliarajongó fiatalok kezébe kerül előbb-utóbb.)

A világ első bélyegén kívül is akadt érdekesség a programon, például magyar rózsás bélyegsorozat, bélyegek mozdonyokról és népmesékről, valamint az olimpiáról és az űrkutatásról is hallhattak a gyerekek – és mint bélyeggyűjtők, mindenhez hozzá tudtak szólni. Mert ez a bélyeggyűjtés sajátja: az egész világ ott van a bélyegeken, illetve a világ legkülönbözőbb dolgai jelennek meg bélyegeken.

A hétvégi rendezvény apropója egyfajta bevezetés volt: a Szombathelyen május elején rendezendő HUNFILA – Bélyeggyűjtők nemzetközi találkozója és az Alpok-Adria bélyeggyűjtő találkozó „előszele".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!