Kultúra

2015.05.26. 19:37

Beteg a disznó Lukácsházán - Vérbő falusi komédiát adnak elő a színjátszó nyugdíjasok

"Ha egy rövid időre ki akar kapcsolódni a mindennapok gondjaiból, jöjjön el május 30-án 18 órára a lukácsházi közösségi házba, ahol garantáljuk, hogy mosolyt fakasztunk arcára."

Némethy Mária

Így szól a lukácsházi nyugdíjasok színjátszókörének invitálása a hétvégére, amikor egy vérbő falusi komédiát, Kéri Ferenc Beteg a disznó című  darabját adják elő Németh Lászlóné rendezésében.

Hogyan alakult nyugdíjasokból színjátszókör a faluban?

- Az ötlet, hogy hozzunk létre egy kis társulatot, egy baráti találkozón született, amikor egy régi kedves ismerősöm úgy szólalt fel, mintha színpadon szerepelne. Megkérdeztem tőle, csak nem oda vágysz? Azt válaszolta: ha lenne, mennék - így emlékezik a kezdetekre a színjátszók motorja, a rendező Németh Lászlóné Joli.

A szombathelyi pedagógusból rendezővé avanzsált Joli elmeséli, hogy Lukácsházán nagy hagyománya, hatalmas múltja van a színjátszásnak. Hajdanában  ugyanis sok díjat nyert az itteni társulat a falunak.

- A szervezéskor  aktívan dolgozókat hiába kértem fel tagnak, mindenki azt válaszolta, nem ér rá, nagyon leterhelt. Ezt meg is értem. Miután "gyüttment" vagyok a faluban, szombathelyi származású, el kezdtem érdeklődni azok után, akik hajdanán tagjai voltak a lukácsházi színjátszásnak. Egy kivétellel belőlük verbuválódott a társulat. Mind nyugdíjasok vagyunk.

Az első bemutató után megkérdezte Joli minden tagtól, hogy érezte magát, akarja-e folytatni tovább, mit ad neki a színjátszás.

- Meglepő válaszokat kaptam, de mind azt jelezte: érdemes folytatni - meséli. - Volt, aki azt mondta: ismét fontosnak érzem magamat, mert van egy nap, amikor van hova mennem, mert próbálni kell. Egy másik azt emelte ki, hogy hála istennek, a szövegtanulás rákényszeríti, hogy megtornáztassa az agyát, és ez nagyon sokat segít neki. Magam azon ámultam el, hogy akinek térde, csipője fáj, a mozgásán ez meg is látszik,  a színpapra lépve minden fájdalma eltűnik, egészen fiatalosan mozog. Régi igazság, hogy a színház gyógyít, nemes ügy. Ugyanakkor mi minden próbát végignevetünk, hatalmasakat röhögünk, úgyhogy az egész színházasdi egy felüdülés számunkra, bár természetesen előadások előtt drukk is van mindegyikünkben. Anélkül nem is lenne jó.

Két éve működik a lukácsházi nyugdíjasok színköre. A két év alatt két bemutatójuk volt, ez a szombati lesz a harmadik.

Nagyon készülnek rá, mert nekik a lukácsházi közönség véleménye a legfontosabb. De biztosan meghívják majd őket vendégszerepelni Rezibe, Kőszegdoroszlóba, Kőszegszerdahelyre és Gyöngyösfaluba is. Mert már jártak ott, és jó a hírük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!