Kultúra

2016.09.20. 14:45

Bohóctréfával indul a szezon - Igazgatói vallomás: a bábszínház nem csak szórakoztatásra való

Szombathely - Tíz új bemutatót tervez a 2016/17-es évadban a Mesebolt Bábszínház, amelynek igazgatója, Kovács Géza a pedagógusoknak is bevallja: a Mesebolt nem mindig szórakoztatni akar, a bábszínház ennél jóval többre is képes.

Ölbei Lívia

Az óvodásoktól a középiskolásokig több korosztályt készül befogni a Mesebolt bérletkínálata. Kovács Géza újra és újra őszintén bevallja, vállalva az ebből adódó küzdelmeket is, hogy a bábszínház - mint komplex kifejezési forma - nem kizárólag szórakoztatni kíván (persze azt is!), hanem gondolkodtatni, párbeszédet folytatni a közönséggel. A Mesebolt-igazgató - a Mesebolt - régi ars poeticája szerint nem a közízlést kell kiszolgálni, ellenkezőleg: lehetőség szerint hatással kell lenni a közízlés alakulására: Mindig ezt hittem és akartam. Nincsenek illúzióim, újra és újra meg kell vívni a csatákat, de megéri.

Ennek szellemében állt össze a 20 éve értékteremtő és értékálló Mesebolt 2016/17-es évadának kínálata. A bérletezés most zajlik, de annyi már bizonyos, hogy a bábszínház gazdasági mutatói az első félév tekintetében - szokás szerint - jók: a társulat minden kötelezettségét magas szinten teljesíti. Ez a folyamatos, megfeszített - ráadásul a hazai és a nemzetközi színtéren fesztiváldíjakkal kísért - pörgés azonban rendkívüli áldozatokkal jár a szakmában magasan jegyzett, kis létszámú szombathelyi társulat számára. Kovács Géza igazgató azt mondja: be kell látnia, hogy ha minimálisan is, de vissza kell venni a tempóból, nem szabad a végsőkig feszíteni a terhelést.

Kovács Géza igazgató és a társulathoz újonnan csatlakozott Gyurkovics Zsófia a sajtóreggelin Fotó: Unger Tamás

A közönség persze ebből mit sem érzékel. Az évad első bemutatója, a Hoppláda éppen azért kap most még egy szereposztást, hogy az elmúlt 6 év szériája ne szakadjon meg. A Mesebolt 2010-ben mutatta be először Paul Maar Hoppládáját, és Takács Dániel, Kovács Bálint, valamint vendégként Balogh János (a WSSz színésze) 70-szer állt színpadra az előadással. (2013-ban maga a szerző is járt itt, hogy az összes szombathelyi Paul Maar-produkcióról személyes benyomásokat szerezhessen a Meseboltban.) A Hoppláda több fesztiválon megfordult, legutóbb (szeptember 3-án) a 25. Kolibri Fesztiválon elnyerte a legjobb előadásnak járó, Kemény Henrik által alapított Michel Indali-díjat. Rendezőként az új változatot is Veres András - ma már a Mesebolt művészeti tanácsadója - jegyzi, a régi szereposztásból maradt Takács Dániel, a Borsót és Bercit pedig Janicsek Péter (állandó vendég a Meseboltban) és Kőmíves Csongor játssza. Kovács Géza gyerek-Beckett -ként, filozofikus bohóctréfaként jellemzi a 4 éven felülieknek ajánlott Hoppládát, amelynek premierje szeptember 25-én (vasárnap) 10 órakor kezdődik az MMIK-ban. Apropó: MMIK. A bizonytalan sorsú épület, ahol óvatosan fogalmazva is rossz körülmények között kénytelen dolgozni a bábszínház. A szakmai munka minőségéből persze semmit nem vonnak le a körülmények, egyszerűen csak nem méltók a meseboltos működéshez.

A társulathoz egyébként újonnan csatlakozott a Kaposvári Egyetem Kocsis Pál-osztályában frissen diplomázott Gyurkovics Zsófia. Van aztán két kaposvári színészhallgató: Dér Mária és Helvaci Ersan David az Uray Péter-osztályból, akik a Meseboltnál töltik gyakorlati idejüket. Mindhárom fiatalt bedobják a mélyvízbe Szombathelyen. Ugorjunk utánuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!