Kultúra

2015.03.19. 19:09

Boldog akarsz lenni? - Pusztay János professzort Fűzfa Balázs kérdezte: öt beszélgetés egy kötetben

Szombathely – A Magyar Nyugat Könyvkiadó gondozásában jelent meg az a kötet, amely „Önmagad útját járd!” címmel Pusztay János Prima Primissima-díjas nyelvészprofesszor munkásságát mutatja be, öt beszélgetésben. Aki kérdez: Fűzfa Balázs irodalomtörténész.

Ölbei Lívia

Természetesen a nemzetközi elismertségnek is örvendő Pusztay professzor munkássága – messze nem lezáratlan életútja – önmagában érdeklődésre tarthat számot, de itt többről van szó. Ez a személyes történet túlmutat önmagán, hiszen Pusztay János gondolkodását a köz ügyeiért való aggódás, valamint távlatosság és lokálpatriotizmus egymást kizáró, inkább erősítő harmóniája jellemzi. Meggyőződése, hogy a helyi szellemi és kulturális értékek számba vétele és megbecsülése nélkül szűkebb pátriája nem léphet előre.

Fotó: Timár Gergely

Mindezzel összhangban jött létre az új kötet is, amelynek rendezőelve szintén azonnal tágas kontextusra, fontos hagyományra mutat: a „beszélgetés” műfaja egyrészt az európai kultúra bölcsőjéhez, a görög-római kezdetekhez visz vissza minket, ráadásul a ma hiánycikknek számító megértésre, párbeszéd-készségre irányítja a figyelmet. Harmadrészt a közelmúltban is születtek jelentős „beszélgetőkönyvek”; Tolnai Ottót Parti Nagy Lajos kérdezte, így jött létre a Költő disznózsírból című nélkülözhetetlen alapvetés.

És ha már Tolnai Ottó révén előkerült a költészet: Pusztay János nemcsak tudósként, hanem publicistaként, műfordítóként és szépíróként is több kötetet letett már az asztalra. Az interjúkötet címe is egy Pusztay-epigrammából való: „Boldoguláshoz bőven elég besimulni a sorba. / Boldog akarsz lenni? Önmagad útját járd!”

Kedves Professzor úr, sok boldogságot!

A csütörtök délutáni könyvbemutatón a két szerzővel Lovass Tibor, a Szombathelyi Médiaközpont ügyvezető igazgatója beszélgetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!