Kultúra

2016.10.10. 11:13

Bútorügynökök találkozója: Hű, de jól szórakoztunk a Soltis Színház premierjén

Celldömölk – Amikor a premier végén, a tapsrendnél a szereplők színpadra szólítják a rendezőt, végképp helyreáll az egyensúly a Soltis Lajos Színház Nóti-bohózatában, amelyben mindenki megtalálja a párját. Szombaton este volt a premier.

Ölbei Lívia

Nem lehet betelni azzal az egyszerű (vagy nagyon is bonyolult) ténnyel, hogy Celldömölkön milyen komoly közönsége van az egyesületi háttérrel működő, különben nehezen besorolható (de minek mindig skatulyázni) Soltis Lajos Színháznak, amely rendszerint sokféle előadást kínál, több korosztálynak. Nézzük csak az alig megkezdődött 2016/17-es évadot. Volt a Vaknyugat-premier, Nagy Péter István rendezésében, magasrendű csapatjátékkal, pontosan föltett húsbavágó kérdésekkel. (Ír kortárs drámát jól színre vinni nem könnyű, Cellben sikerült.) Mondjuk, hogy ez a „kőszínházi-művészszínházi vonal".) Aztán következett a Hantocska című meseelőadás, a budapesti K2 Színházzal koprodukcióban, eredeti nézőpontból, eredeti színházi nyelven: életről, halálról, tulajdonképpen nem csak gyerekeknek. De nekik is! A gyerekekkel mindent meg lehet beszélni. Csak legyenek ebben a felnőttek partnerek. (Akkor ez legyen a gyerekszínházi – vagy inkább „alternatív"? – irány.)

Fotó: Mihácsi Veronika, Pesti Arnold

És most itt van Nóti Károly bohózata, amelyet  Ecsedi Erzsébet átiratában és rendezésében, Hajdú Sándor zenéjével és Legyen a férjem! címmel tűzött műsorára (különben nem először) a Soltis Lajos Színház. Nóti Károly (1892-1954) író, újságíró, forgatókönyvíró. Tudta, hogy ő a szerzője a Hyppolit, a lakáj című klasszikusnak is? Pedig de. Készült film a celli előadás alapanyagából is, Maga lesz a férjem címmel, 1937-ben, Ágay Irén, Jávor Pál és Kabos Gyula főszereplésével, fekete-fehérben. Szép fiatal lány, aki egy tengerparti nyaraláson férjes asszonynak adja ki magát a facér férfiak figyelmének fölkeltése érdekében, míg végül (?)  beleszeret abba a snájdig ügyvédbe, akinek kölcsönvette a nevét; és akitől, ugye, gyorsan el kellene válnia, hogy hozzámehessen egy gazdag amerikai fiatalemberhez. Ami az alapműben a tenger, az a celli előadásban a Balaton. Zenés bohózatot játszani sem könnyű: a celli előadás tele van békebeli bájjal, jókedvvel és visszafogott, ezért szeretnivaló ripacsériával, miközben olajozottan működteti a félreértést félreértésre halmozó bohózati masinériát.

Fotó: Mihácsi Veronika, Pesti Arnold

Dr. Hű Jenő ideggyógyászt  Nagy Gábor,  Hű Gráciát, a húgát Hajba Beatrix vagy  Martonfalvi Mária; Hű Trixit,  a lányát Nagy Zsuzsi, dr. Regőci László ügyvédet Temesi Zsolt, Mr. Robby Pokrocovenszkit Bruckner Roland, Emesét, a lángossütőt  Ziembicki Dóra, Máté inast  Piller Ádám játssza. A főszcenikus Marton Miklós, a rendező asszisztense Sipos László (aki a csodafüggöny igazgatásában is profi), a technikus Kovács László. A tapsrendre mindenki megtalálja a saját párját, és amikor a premieren a rendezőt is kitapsolják, Máté inas sem marad egyedül (legalábbis a matematika meg a nemek aránya szerint). Az meg, hogy az 1930-as években járunk vagy a 2010-esekben, majdnem mindegy; és ebből most inkább ne vonjunk le messzemenő következtetést. Mindenesetre amiről Hű doktor úr azt gondolja, hogy ez itt bútorügynökök találkozója,  kiderül, hogy többszörös eljegyzés. Végül is nincs nagy különbség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!