Kultúra

2015.07.06. 12:31

Cannes-i győztesek egymást közt: Törőcsik Mari negyven éve nem volt moziban, de Szombathelyen a Saul fia kedvéért most beült

Szombathely, Velem – Törőcsik Mari kedvéért vetítették le hétfőn délelőtt Nemes Jeles László Saul fia című című, cannes-i nagydíjas filmjét.

Ölbei Lívia

Törőcsik Mari Velemből érkezett az Agora - Savaria moziba, ahol Mayer Rudolf, az Agora mozgókép-szakági vezetője várta nagy szeretettel. Légkondi ki, és máris kezdődhet a vetítés. Törőcsik Mari különben telefonon gratulált Nemes Jeles Lászlónak, a Saul fia rendezőjének. Neki is elmondta, hogy negyven éve nem volt moziban, de most a Saul fia kedvéért kivételt tesz. Így van ez, amikor cannes-i győztesek találkoznak. Törőcsik Mari 1976-ban kapta meg Cannes-ban a Déryné, hol van? című Maár Gyula-filmben címszereplőként nyújtott alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat.

Mayer Rudolf pedig arra készül, hogy a Savaria mozi hamarosan levetíti az 1956-os Körhintát, Törőcsik Mari első, nagy filmjét, amelyben Soós Imre a partnere. Ahogy Rudi idézi: „Mari, repülünk!” De ez így túl egyszerű volna: a Körhinta mellett, ugyanazon a délutánon Törőcsik Mari  legújabb filmsikerét, a 2014-es Swinget is megnézheti majd a közönség. Hogy mindenki a saját szemével láthassa: „A húszéves Törőcsik Mari és a mai Törőcsik Mari – ugyanaz.”

A színésznő jellegzetes kacagásával megjegyzi, hogy a világért se nézné meg önmagát, amint a Swingben énekel. De az ötlet nincs ellenére. És a dupla vetítés után természetesen beszélgetést is tervez a mozi. Aki kérdez: Szenkovits Péter újságíró – aki válaszol: Törőcsik Mari.

Öröm, hogy a művésznő jól van, és a Saul fiát ebben a nagy melegben sem hagyta volna ki. Nemrég még a POSzT-on vendégszerepelt a Nemzeti Színház Brand-előadásával (rendezte Zsótér Sándor, Törőcsik Marinak Trill Zsolt a partnere), pénteken Stekovics Gáspár és Znamenák István kőszegi fotókiállításának megnyitóján is megjelent. A róla készült portré a régi Art Caféban készült, Szombathely Fő terén.

 

 

Fotó: Unger Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!