Kultúra

2016.11.22. 21:49

CD-t kapott a Telekesi Dalkör – Jubilál az egykori nyugdíjas klub

Telekes – Tíz éves idén a Telekesi Dalkör. A jubileumra 26 dalból álló CD készült, melyet az ünnepségen Orbán László polgármester adott át a tagoknak.

Pogács Mónika

A CD hanganyagát egy zalaegerszegi stúdióban vették fel, a borítóhoz és egy DVD-hez elegendő képanyagot Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban készítettek.

A KEZDETEK

– 2006-ban még nyugdíjas klubként indultunk. Mikor összejöttünk, arról beszélgettünk, hogyan volt régen. Egy-egy nótát is elénekeltünk. Aztán egyre több lett az ének. Így alakult egyszer csak dalkörré a klub – mesélte az alapító, a kör máig lelkes vezetője Hábencius Ferencné. Tizen kezdték el a közös munkát. Falunapok, vasi, zalai és határon túli rendezvények rendszeres meghívottjai. Az alapító tagok közül azóta ketten maradtak. Ellenben a tagság aktív dolgozókkal, fiatalokkal bővült.  – Most heten vagyunk, mint a gersei ördögök – adott tréfás helyzetjelentést a létszámról a dalkör vezetője, aki nem mellesleg a Magyar Kultúra Lovagja is. Elmondta: Folyamatosan toborozzák az új tagokat, hogy tovább éljen a dalkör, mert a jó hangzáshoz legalább tíz hang kell. Az sem lenne baj, ha az erősebbik nemből is lenne köztük dalos.

fotók: Vincze Kornél

REPERTOÁR ÉS KÜLCSÍNY

Repertoárjukban népdal és magyar nóta is szerepel. A dalkör a nyári fellépések után a téli időszakban hetente próbál, gyakorolnak a következő évadra.  – Több mint hatszáz dalunk van. Ebből állítunk össze minden egyes alkalomra más és más csokrot – mondta Hábencius Ferencné. A jubileumra új ruhát kaptak a Csurgó Forrás Alapítvány jóvoltából: fűzöld mellény, fekete szoknya, fehér ing.

– Viseletkészítő munkája az új fellépő ruha. Az ingen vasi motívumok vannak a bevarrásoknál. Egyszerű elemek, mert nem díszítették túl a vasiak a ruháikat régen, egyszerűen öltözködtek – mutatta be a ruhákat tervező Kiss Réka. Nem mellékesen ő az együttes legfiatalabb tagja, a dalkörvezető unokája – vagyis van kinek átadni a régmúlt idők tudását, emlékeit.

KÖSZÖNTÉS

A Telekesi Dalkör jubileuma alkalmából vacsorát, közös összejövetelt, és egyfajta batyus bált tartottak a faluban. A szomszédos településekről is jöttek társcsoportok tagjai, hogy közösen ünnepeljenek a telekesiekkel. Sütemények, torták, demizsonok érkeztek a küldöttségekkel együtt az összejövetelre.

– Szívemhez nagyon közel áll a daloskör tevékenysége. Bennem felélesztett sok ifjúkori emléket. A kukoricafosztás, tollfosztó vagy tökmagköpesztő esték egykori hangulatát. Tíz éve is, mikor először hallottam őket énekelni, megható volt. Fantasztikus ilyenkor a hangulat. Külön érdem, hogy ápolják a hagyományt, megőrzik, gyűjtik a dalokat. Telekes hírnevét, egyáltalán a falu nevét megismertetik hazai és külföldi helyszíneken. Sok településsel kerültünk a dalkör miatt baráti kapcsolatba – mondta Orbán László polgármester, aki faluvezetőként, magánemberként is támogatja a kör működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!