Kultúra

2016.05.10. 19:10

Csak angolul: diákprodukciók a Bolyai-színpadon

Szombathely - Nem csak vándorserleg-fődíja van a vasi angol nyelvű drámafesztiválnak: maga az esemény is évről évre vándorol, az idén a szombathelyi Bolyai gimnázium fogadta be a diákszínjátszókat. Ez a 14. alkalom, az érdeklődés nem lanyhul; sőt!

Ölbei Lívia

A mérleg: 11 iskola, 110 szereplő, 18 produkció; rengeteg különdíj - és pontos számokban ki nem fejezhető rengeteg élmény. Papp Tibor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója kedden kora délután azzal köszönti a résztvevőket (diákokat, tanárokat, szülőket), hogy mindenkinek kellemes, tartalmas szórakozást kíván. És bár az iskola nem tud olyan körülményeket teremteni a fellépésekhez, mint a drámafesztivál múlt évi házigazdája, a WS Színház, azért „kis színpadunk nekünk is van itt a díszteremben”. Egyébként is régi szabály, hogy színház bárhol létrejöhet, ahol játékosok vannak - és ahol közönség van. A Bolyai helytáll a befogadó házigazda szerepében: a bejárattal szemben, a lépcső fölött elektronikus kijelző mutatja az utat a fesztiválhelyszínhez és az öltözőkhöz. De a kijelzőt böngésző idegent azonnal önkéntesek is megszólítják, és udvariasan fölkísérik a negyedikre. A 9. osztályos Marton György szívesen vállalta a feladatot, nem először és nem utoljára. Az önkéntes munka ma már belépő az érettségihez.

Az angol nyelvű drámafesztivál megálmodója és megvalósítója Wagner Anikó, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Regionális Angoltanári Információs Központjának vezetője. Évek óta nélkülözhetetlen munkatársa a szervezésben Riffel Katalin, a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola és Kollégium angoltanára. Sokat segített az idén dr. Huszár Attiláné, valamint Tar Hajnalka, ez utóbbi a Bolyai gimnázium képviseletében. Az idén is érvényes a megállapítás, hogy „gyakorlatilag a semmiből” kellett megszervezni a drámafesztivált, pontosabban a szervezői-támogatói nagylelkűségnek köszönhetően folytatódhat a hagyomány. És persze azért, mert évről évre sok a jelentkező. A fesztiválszínpadon egyetlen szó nem hangzik el magyarul. Szombathelyi közép- és általános iskolákon kívül az idén is Bükről, Csepregről, Szentgotthárdról és (a regionalitás emlékét őrizve) Vonyarcvashegyről érkeztek csoportok és szólisták; többen visszajárók. Amikor például a csepregi Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és AMI tengerészcsapata nagy tapstól kísérve lejön a színpadról, muszáj megszólítani az egyetlen fiút a lánykoszorúban. Ő az 5. osztályos Domnánics Márk: profin adja a részeg tengerészt és úgy énekel Paul Ankát, hogy az embernek belerezeg a szíve. De több énekesben is simán benne van az X-faktor. A 16 éves Kovács Viktória a Horváth Boldizsár szakközépiskolából Adele-t énekel, majdnem megríkatva a közönséget. Tanár szeretne lenni: angoltanár. A Váci iskolából Nagy Júlia szintén Adele-től választott dalt. Jól tette. (Jövőre a művészeti szakközépiskolában folytatja.)

A zsűriben W. Farkas László angoltanár, tolmács, Juhos Erika - az Oxford University Press képviseletében - és Wagner Anikó foglal helyet. W. Farkas László azt mondja: jó látni, ahogy évről évre erősödik a mezőny. És bár itt nem a színház, hanem az angol nyelven való megszólalás a lényeg, színházilag is érzékelhető a fejlődés. A magyarokat gyakran éri az a vád, hogy nem beszélnek idegen nyelveket. W. Farkas László szerint nem a tanulással, hanem a gyakorlattal, a magabiztossággal van baj. Erre, a biztos föllépés gyakorlására is jó a drámafesztivál. A zsűri arany és ezüst minősítéseket oszt (bronz nem akadt), és sok különdíjat is. (Márk, Viktória és Júlia az „aranyosok” közé került. Plusz Márk a kis tengerészért megkapta a legjobb karakter díját.)

A drámafesztivál fődíja, a vándorserleg pedig ezúttal nem vándorol: a zsűri döntése szerint marad ott, ahova tavaly került: az Oladi Általános Iskolában. Jó helyen van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!