Kultúra

2016.05.01. 13:57

Csak mondták a verset - 24 órás maratonná bővülhet jövőre a vasvári versünnep

Vasvár - A legfiatalabb nevező hét, a legidősebb kilencven éves volt a Nagy Gáspár Vers- és Prózamondó Találkozón. A fesztiválra több mint hetvenen érkeztek az egész országból.

Pogács Mónika

A Költő Hazatér rendezvényt kilencedik alkalommal hirdette meg a Nagy Gáspár Kulturális Központ.

– Nagyon fontos a program találkozó jellege. Ha díjak vannak is, nem a verseny a lényeg, hanem hogy mondjuk a verset – hangsúlyozta Gergye Rezső, a kulturális központ igazgatója.

A találkozón idén is jelen volt a költő felesége és lánya.

– A nap célja a tartalmas együttlét. Hogy lassítsuk a hétköznapok iramát. Ne siessen senki haza, aki eljön ide verset mondani – mondta még a rendezvény kezdete előtti percekben az intézményvezető.

A megnyitón Tóth Balázs polgármester kiemelte, hogy a hazatérés mindenképpen kulcsszó a találkozó esetében. A városnak pedig büszkesége ez a rendezvény.

A találkozón öt korcsoportban hallgatták meg a szakmai tanácsadók a versmondókat.

A díjkiosztást este tartották. A zsűrielnökök értékelték a teljesítményeket.

Nagy Gábor, a Soltis Lajos Színház vezetője az alsó tagozatos korosztály minősítésénél a felkészítő pedagógusok munkáját emelte ki. A tanárok ugyanis a legfontosabbra figyeltek: a versválasztásnál figyelembe vették a gyermekek egyéniségét.

– Ritkán találkozni ennyi tehetséges, ambiciózus fiatallal, akik verssel foglalkoznak – mondta Herczeg Tamás színész a felső tagozatosok bírája összefoglalójában.

Dr. Fűzfa Balázs a középiskolások zsűrijének elnöke volt. Jövőre 24 órás versmondás megszervezését javasolta a házigazdáknak.

– Ilyenkor a költészet a hangzó beszédhez tér haza. A verset olvashatjuk is, de ha az emberi hang hitelességével találkozik, akkor telítődik igazán mély tartalommal –hangsúlyozta az egyetemi docens.

Séfelné Horváth Ilona középiskolai tanár a fiatal felnőtt korcsoport versmondóinak köszönte az élményt, amelyhez zsűriként jutottak.

– Mertek újszerű dolgokkal, váratlan, meghökkentő eszközökkel, szünettel, hangerővel operálni, élni – hangzott a szakmai tanácsadó méltatása. Devecseri Zoltán költő az ötvenen túliak zsűrijének elnöke volt.

– Rendkívüli hatással volt a korcsoport ránk, mert mindenki az egyéniségén átszűrve, feldolgozva adta át versajándékát a versünnepen – fogalmazott az irodalmár.

A díjátadó után a résztvevők közösen mondtak el egy Nagy Gáspár verset dr. Fűzfa Balázs irányításával.

A szervezők már a jövőt is tervezik: a tizedik, jubileumi találkozó az egész Kárpát-medencét megszólítja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!