Kultúra

2013.05.02. 09:38

Csökkent a jelentkezők száma a szombathelyi egyetemen (is)

Szombathely - A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában (NYME-SEK) sajtótájékoztatót tartottak a képzésekre jelentkezők számáról, jelentkezési trendekről, aktualitásokról.

Bajdó Bettina

A sajtótájékoztatón Horváthné dr. Molnár Katalin, az egyetemi központ elnök-dékánja elsőként a jelentkezők számát ismertette. Több mint 1 ezer 700-an 2 ezer 872 jelentkezést nyújtottak be a szombathelyi karok képzéseire. Ebből 730-an első helyen jelölték be a helyi képzéseket. A Nyugat-magyarországi Egyetem egészét tekintve 2 ezer 803-an jelentkeztek első helyen. Ez alapján a szombathelyi képzésekre jelentkezett az összes jelentkező 26 százaléka, tehát minden negyedik NYME-re jelentkező hallgató szombathelyi képzést választott.

- Az országos tendenciákhoz viszonyítva a helyi képzések esetében is várható volt a jelentkezők számának a csökkenése - folytatta az elnök-dékán. - A hallgatói jelentkezése csökkenése legerősebben a vidéki intézményekben érződött. Szombathelyen a csökkenés mértéke kedvezőbb volt, mint az országos átlag. Országosan a csökkenés 40-45 százalékos, míg Szombathelyen 38 százalék. 2012-ben 1 ezer 181 első helyes jelentkezőnk volt, míg idén 730.

A vezető a favorit szakokra is kitért. A legnépszerűbb szak a testnevelő-edző volt, erre 248-an jelentkeztek. Ezt követi 190 jelentkezővel a rekreációszervezés és egészségfejlesztés, majd 171 jelentkezővel harmadik helyre került az anglisztika. A listán szerepel a műszaki menedzser képzés is, erre 138-an jelentkeztek. Az első helyes jelentkezéseknél is a testnevelő-edző került a lista élére, ide 57-en adták be adataikat. Ezt követi az anglisztika (43 jelentkező) és a műszaki menedzser képzés (43).

Az egyetemen Németh Péter és Horváthné dr. Molnár Katalin tartott sajtótájékoztatót. Fotó: Szendi Péter

Az elnök-dékán hangsúlyozta, hogy országosan a jelentkezők számának alakulásából érezhető a bizonytalanság az osztatlan tanárképzés bevezetésével kapcsolatban. A képzési kínálat csak februárban jelent meg, a pedagógus-életpálya modellt sem vezették be, s az ösztöndíjrendszert is csak későn jelentették be. Az elnök abban bízik, hogy mivel a fent említett kérdések mára tisztázódtak, a jelentkezői létszámban majd növekedésre lehet számítani. Most a 730 első helyes jelentkezőből 236-an valamilyen tanárszakot jelöltek meg.

Németh Péter,  a Tanulmányi, Szolgáltató és Informatikai Központ igazgatója a legfontosabb határidőket emelte ki. Július 10-ig lehet a sorrendet módosítani és a dokumentumokat pótolni. Valószínűleg július 24-én állapítják meg a ponthatárokat. A pótfelvételi várhatóan augusztus közepéig tart majd.

Újságírói kérdésre válaszolva az elnök-dékán elmondta, hogy a felsőoktatásban jelentősen csökkent az állami támogatás mértéke, ezért folyamatosan racionalizálni kell a működésüket. Ez abban is kimerülhet, hogy ha egy szakot nem tudnak elindítani, akkor oktatókat kell majd elbocsátani. Intézkedési terveket is készítettek, s stratégiai koncepciója is van az egyetemnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!